• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Reprezentanţii Clubului Liberal Franța au prezentat liberalilor europeni aspecte ale fenomenului emigrării din Republica Moldova

    Reprezentanţii Clubului Liberal Franța au prezentat liberalilor europeni aspecte ale fenomenului emigrării din Republica Moldova

    29.10.2012  

    În perioada 27-28 octombrie la București s-a desfășurat seminarul „Impactul social și economic al emigrării în țările din Europa de Sud-Est și Europa Centrală. Perspective liberale”. Seminarul a fost organizat de către Forumul European Liberal (fundația politică a liberalilor europeni), cu susținerea Institutului de Studii Liberale (România), a Institutului Liberal pentru Analize Politice (Bulgaria) și a Fundației pentru Libertate Friedrich Naumann (Germania). Evenimentul s-a derulat cu sprijinul financiar al Parlamentului European. 

    Asociația Clubul Liberal Franța a fost invitată să participe la seminar, cu o contribuție referitor la cazul specific al Republicii Moldova, în contextul emigrării masive din ultimele două decenii. Dra Aliona Secrieru, membră a asociației, a prezentat o analiză amplă a fenomenului emigrării din Republica Moldova, subliniind câteva aspecte importante de ordin social și economic. Au fost puse în discuție o serie de programe implementate în ultimii ani de către guvernul reformator de la Chișinău, care vizează atragerea contribuției financiare a emigranților basarabeni în economia reală a țării lor de origine (programele PARE 1+1, PNAET etc.). În aceeași ordine de idei, au fost prezentate primele rezultate ale unor programe menite să contribuie la reîntoarcerea migranților: programe specifice pentru tinerii cu studii superioare absolvite în afara țării, programe pentru reîntoarcerea diasporei științifice ş.a. La finalul prezentării sale, dra Aliona Secrieru s-a referit la importanța votului în afara țării, mai ales în contextul alegerilor parlamentare din 2009 și 2010, în care diaspora basarabeană a jucat un rol decisiv în instaurarea unei guvernări democratice, pro-occidentale și reformatoare.

    Asociația Clubul Liberal Franța aduce sincere mulțumiri Institutului de Studii Liberale din București, pentru invitația de a participa la acest eveniment.

    Clubul Liberal Franța

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com