• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ștefan Vlas: DISCURS pe marginea proiectului legii privind funcționarul public cu statut special din Ministerul Afacerilor Interne
    28.07.2016     
    Au început lucrările de reparație a traseului R16 Bălți-Făleşti-Sculeni
    21.06.2016     
    Veaceslav UNTILA, deputat PL, Președintele Comisiei securitate, națională, apărare și ordine publică, a participat la lucrările Sesiunii de Primăvară a Adunării Parlamentare NATO, care s-a desfăşurat la Tirana, Republica Albania
    09.06.2016     
  • Prima    /   Activitate Publică    /   Parlamentară  /  Valeriu Munteanu: Ministerul Mediului a elaborat un proiect de lege prin care va crește sancțiunea pentru transportarea masei lemnoase fără acte de provenienţă sau de livrare

    Valeriu Munteanu: Ministerul Mediului a elaborat un proiect de lege prin care va crește sancțiunea pentru transportarea masei lemnoase fără acte de provenienţă sau de livrare

    21.06.2016  

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova a elaborat un proiect de lege prin care va crește sancțiunea pentru transportarea masei lemnoase fără acte de provenienţă sau de livrare și instituie un instrument nou — CONFISCAREA bunului utilizat la folosirea contravenției, adică autocamionul, tractorul etc. 
    Sperăm că această modificare va descuraja tăierile și transportările ilicite de masă lemnoasă, or amenezile care sunt în vigoare acum sunt prea mici și, evident, ineficiente în lupta contra marilor delapidări de pădure. Sunt convins că acum, riscând să piardă autovehiculul, potențialul contravenient va calcula de două ori înainte de a săvârși o ilegalitate.
    Acțiunile de salvgardare a ramurii silvice continuă...
    * * * * * * * * 
    Extras din Nota informativă:
    Codul contravenţional prevede în art. 95 alin. (2) componenţa de contravenţie „Transportarea masei lemnoase fără acte de provenienţă sau de livrare”, cu scopul direct de a sancţiona persoanele care transportă masa lemnoasă ilegal, dar şi cu scopul indirect de a contribui la contracararea tăierilor ilicite şi la păstrarea fondului silvic.
    În pofida reglementărilor anuale a tăierilor arborilor din fondul forestier, se observă o accelerare a tăierilor ilegale în masă a pădurilor şi trasportarea masei lemnoase neautorizat. 
    Elaborarea prezentului proiect de lege este realizată în scopul revizuirii cadrului legislativ în vederea descurajării actelor de transportare ilegală a masei lemnoase, prin creşterea de peste cinci ori a sancţiunii aplicate persoanei cu funcţie de răspundere (de la 30-100 u.c. până la 400-500 u.c.) şi prin introducerea unor instrumente eficiente noi — confiscarea specială a bunurilor utilizate sau destinate pentru săvîrşirea acestei contravenţii.
    Aplicarea acestui instrument va permite trecerea forţată şi gratuită, în proprietatea statului a bunurilor folosite în cadrul contravenţiei, adică, în mod prioritar, a mijloacelor de transport. Având în vedere costul înalt al masei lemnoase transportate, doar aplicarea amenzii în limitele actuale nu are efectul scontat şi sunt necesare noi mijloaec de influenţă asupra comportamentului deviant. Din acest punct de vedere, posibilitatea confiscării mijlocului de transport (autocamion, tractor etc.) va avea un efect demobilizant asupra contravenienţilor.
    Prevederile noi sunt orientate spre responsabilizarea persoanelor care planifică să transporte masă lemnoasă neautorizat, cât şi a celor care respectă cadrul legislativ din domeniul dat.
    Una din atribuţiile Ministerului Mediului în domeniul protecţiei resurselor naturale este de a asigura studierea, evaluarea, reglementarea, evidenţa şi controlul, protecţia şi realizarea politicii tehnico-ştiinţifice în domeniul utilizării raţionale a resurselor naturale (păduri, floră şi faună).

    Detalii: 


    Sursa: www.fb.com/valeriumunteanu

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com