print
PL a inaugurat expoziția dedicată Pactului Ribbentrop-Molotov și desecretizării protocoalelor adiționale
01.09.2019
1499 Accesări

Astăzi, 1 septembrie, în scuarul monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt a fost inaugurată expoziția dedicată Pactului Ribbentrop-Molotov și desecretizării protocoalelor adiționale.

La 1 septembrie 1939, armata germană atacă Polonia, iar la 17 septembrie URSS invadeaza estul Poloniei, in virtutea pactului Ribbentrop-Molotov, semnat in 23 august 1939. Anume în baza acestui pact și a protocoalelor secrete a fost încheiată înțelegerea deliberată între Rusia și URSS de a fi început cel de-al Doilea Război Mondial.

După 50 de ani în care Rusia a negat existența protocolului secret, și după încă 30 de ani de duble standarde, Rusia a fost nevoită să recunoască adevărul. Ocupația Basarabiei din 28 iunie 1940, nu mai poate fi contestată de nimeni, a fost recunoscută de însăși agresorul - Rusia, prin desecretizarea arhivelor sovietice.

În cadrul expoziției sunt prezentate documente-crimă care au dus la ocupația Basarabiei la 28 iunie 1940 și dezmembrarea României. Documentele atestă faptul că Uniunea Sovietică şi Germania au discutat în deplină confidenţialitate chestiunea delimitării sferelor de interese de ambele părţi ale Europei de Est, iar Basarabia a fost pentru URSS ”unul dintre obiecte” pe care le-a anexat în urma protocolului secret.

Seara, 80 de lumanari au fost aprinse in memoria victimelor celui de al Doilea Razboi Mondial, inceput acum 80 de ani, pe 1 septembrie 1939, de Germania nazista impreuna cu URSS comunista, care pe baza pactului Ribbentrop-Molotov, au dezmembrat si au ocupat impreuna Polonia, dupa care URSS a ocupat regiunea Karelia a Finlandei, Tarile Baltice si Basarabia.


Copyright © 2020 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.