print
Întrevederea Deputaților PL cu experți electorali internaționali
27.02.2014
4896 Accesări
Astăzi, 27 februarie 2014, Deputații Partidului Liberal – Mihai Ghimpu, Președintele Partidului, Corina Fusu, Vicepreședinte PL, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL și Gheorghe Brega - au avut o întrevedere cu trei experți electorali internaționali – Holly Ruthrauff, Consilier Electoral ERIS(Electoral Reform International Services), Thomas Oldham, Ofițer de proiect ERIS și Duncan Pickard, Consilier constituțional DRI(Democracy Reporting International).
În cadrul întrevederii au fost abordate o serie de chestiuni legate de asigurarea transparenței și respectarea normelor europene în  procesul electoral. Președintele PL a atras atenția, în mod special, asupra art. 78 din Constituția R. Moldova privind modalitatea de alegere a Președintelui republicii și asupra schimbării sistemului electoral, mai exact, implementarea unui sistem electoral mixt.

În acest sens, Mihai Ghimpu a accentuat: „Fiind Președinte Interimar al R. Moldova am constituit o Comisie din cei mai buni specialiști din domeniu care au scris un proiect de Constituție, care venea să înlăture mecanismul actual de blocare a alegerii Președintelui,  dar, din pacate, foștii colegi de Alianță nu au susținut acest proiect. Iată de ce a rămas aceeași și modalitatea de alegere a Președintelui republicii, prevăzută în art. 78, dar și Constituția a rămas aceeași – cu unele articole care se contrazic și, mai ales, fără o prevedere constituționala cu privire la Integrarea RM în UE” – a accentuat Președintele PL.

Valeriu Munteanu a argumentat neconstituționalitatea proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral în republică și a accentuat că PL nu este împotriva implementării unui sistem electoral mixt, dar ceea ce a înaintat PD-ul nu este un proiect de lege, ci un document politic. Valeriu Munteanu a vorbit și despre repartizarea alegătorilor pe circumscripţii electorale – „În suburbiile mun. Chişinău, la un număr  de 112 mii alegători este doar o circumscripţie, în timp ce în U.T.A. Găgăuzia sunt 3 circumscripţii, a câte 37,4 mii de alegători în fiecare circumscripție, iar pentru cele câteva sute de mii de cetățeni RM aflați peste hotare, situația este și mai rea – 1 singură circumscripție și, respectiv, un singur mandat. Acolo unde PD are susţinere, dintr-o circumscripţie electorală se fac 2 sau 3, pentru ca să obţină mai multe mandate, şi viceversa”.

Corina Fusu a informat experții electorali despre  adresarea cu argumentele de rigoare către Consiliul European, Uniunea Europeană, Comisia de la Veneţia, către toate Ambasadele UE acreditate la Chişinau, pentru a atenţiona că prin acest proiect este încălcată Consituţia RM şi principiile statului de drept.
Corina Fusu, a mai menționat că acest proiect nu poate fi implementat cu succes în R. Moldova deoarece cetățenii sunt săraci, de aceea ei pot fi ușor cumpărați de forțele politice. În acest context, Președintele PL a mai completat că votul uninominal sau votul mixt este bun pentru țările dezvoltate din punct de vedere economic, unde cetățenii sunt bine informați. Însă , în situația R. Moldova, cu atât mai mult că acesta este an electoral, asemenea proiect este în interes de partid, și nu în interes public.

La sfârșitul întrevederii, Mihai Ghimpu a mulțumit experților pentru efortul și ajutorul acordat R. Moldova de a fi asigurată transparența și funcționarea principiilor democratice în procedura electorală și a precizat că republica, având o democrație firavă, are nevoie de ajutorul experților internaționali.
Departamentul Imagine și Comunicare al PL
27 februarie 2014
Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.