print
Discursul Prim-vicepreşedintelui PL Dorin Chirtoacă, rostit la mitingul de comemorare a 200 de ani de ocupaţie rusească
17.05.2012
1494 Accesări

Domnule președinte,
Doamnelor, domnişoarelor și domnilor,
Stimați colegi,

La 16 mai 1812 a avut loc un negoț, un act de vânzare – cumpărare între două imperii – Imperiul  Otoman şi Imperiul Ţarist. Din acel moment, de când a fost semnat actul de vânzare – cumpărare, această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, cu teritoriile din sud și cele din Nord, sudul Basarabiei și nordul Bucovinei, se află într-o situație complicată  şi nedreaptă. Timp de 200 de ani, cu foarte puține ocazii s-a spus adevărul, până și astăzi o parte din societate consideră că nimic ieșit din comun nu s-a întâmplat la 16 mai 1812. Nu cunosc, nu știu, nu îşi pun problema și respectiv consideră că pentru a trăi mai bine trebuie să facem altceva.

Dar lucrurile nu stau așa. Un popor care nu își cunoaște trecutul nu are viitor, iar cine nu știe istoria riscă să o repete. Din păcate, de-a lungul istoriei am fost contropiți de foarte multe ori și nu am avut posibilitatea să ne alegem singuri soarta. Popoarele păgâne, apoi tătarii, apoi otomanii, apoi Imperiul Ţarist, apoi Imperiul sovietic, toate acestea au venit tăvăluc peste noi, ne-au distrus lanul, obârșia, conștiința națională, obiceiurile și toate care ne sunt lăsate de la Dumnezeu. Cu mare greutate, totuși sunt oameni, sunt famiilii, sunt comunități care promovează adevărul istoric pentru a ne respecta demnitatea.

Demnitatea nu se vinde și nu se cumpără. Cu ce drept Imperiul Otoman a transmis Imperiului Ţarist un teritoriu care nu îi aparținea, pentru că teritoriul dintre Prut și Nistru făcea parte din principatul Moldovei. Care este baza juridică pentru ca un alt stat, în cazul dat Imperiul Otoman, să se joace cu soarta a sute de mii, a milioane de oameni și a unui teritoriu, și cu ce drept Rusia Țaristă a preluat acest teritoriu, că în toate documentele istorice este scris foarte clar că Ţarul Alexandru I a dat ordin ca să fie ocupat aceste teritoriu și atunci cum putem vorbi despre eliberare?

200 de ani se încearcă a  se vorbi despre eliberarea acestui pământ de sub jugul otoman, după care de sub jugul român. Această nedreptate din păcate și până în ziua de astăzi ne macină. Ea este speculată de unii care mănâncă și ei o pâine cum se spune pe românește, încearcă și ei să se manifeste. Societatea noastră nu este dezbinată din cauza adevărului pe care îl promovăm, societatea noastră este dezbinată din cauza necunoașterii unor lucruri și din cauza unor politicieni care speculează această necunoaștere, iar pe seama necunoașterii vor să facă în continuare capital politic, nu mai au mult, nu au cum, că informația circulă altfel în ziua de astăzi. De aceea sunt mai mulţi din acei care percep corect lucrurile, nu toți au curajul să îl spună astăzi, dar veni-va ziua când cu siguranță fiecare, indiferent de originea etnică, pe teritoriul Republicii Moldova va spune același lucru pe care îl spunem și noi acum, că la 1812 Rusia Ţarist ă a ocupat Basarabia și a creat o situație nefavorabilă pentru dezvoltarea acestui ținut.

Asta nu înseamnă că vrem să trăim în tensiune sau conflict cu rușii din Moldova, cu ucrainenii sau cu reprezentanții altor popoare slave, dimpotrivă, cu toții trebuie să fim uniți în promovarea acestui adevăr și în construcția unor relații reciproc avantajoase, bazate pe dezvoltare în Republica Moldova și Federația Rusă. Astăzi, din păcate, doar pe clădirea municipiului a fost coborât în bernă drapelul de stat, tricolorul și doar la drapelele dumneavoastră din piept sunt prinse panglici negre în semn de doliu. Nu am avut alte asemenea acțiuni nici în municipiul Chișinău, din câte cunosc, nici în afara municipiului și din păcate nici dincolo de Prut, la Iași, la Cluj, la București sau în alte orașe.

Conștiința națională a fiecăruia din noi și a noastră ca și comunitate este cheia succesului, afirmării noastre ca națiune, ca neam, ca popor, care vrem să facem parte din Uniunea Europeană. În uniunea europeană nu sunt pur și simplu oameni care trăiesc, muncesc și își desfășoară activitatea de zi cu zi. În Uniunea Europeană sunt națiuni care își apără cu prețul vieții fiecare cetățean, libertatea, demnitatea, adevărul istoric și pământul pe care s-a născut el și cu strămoșii săi. Același lucru trebuie să îl facem și noi. Sunt convins că va veni ziua când toate instituțiile statului din Republica Moldova vor arbora în bernă pe 16 mai, pe 28 iunie, tricolorul în semn de recunoștință pentru toți aceea care au luptat pentru libertate, în semn de doliu pentru toți aceea care și-au pierdut viața de-a lungul ocupației și a destinului nostru zbuciumat.

Timp de 2000 de ani și în special ultimii 200 de ani, noi nu am avut posibilitatea să ne alegem viitorul, să ne croim noi înșine soarta, alții au făcut-o pentru noi, dar iată că acum, în 2012, suntem la o răscruce de drumuri și ne putem noi înșine alege soarta și viitorul – fie că vom merge către Uniunea Euroasiatică Rusia-Belarusi-Kazahstan, fie că vom merge spre Uniunea Europeană și aici vom avea asigurat viitorul nostru și a copiilor noștri. Sunt două opțiuni și două direcții spre care putem merge, alegerea ne aparține. Nimeni astăzi nu poate hotărî în locul nostrum. Însă de această alegere depinde dacă vom rămâne în continuare în întuneric, în umilință, în desconsiderare, aşa cum a fost timp de 2000 de ani şi în ultimii 200 de ani în special, fie că vom fi în Europa, vom fi liberi şi vom avea posibilitatea să ne dezvoltăm, să creăm un viitor mai bun copiilor noștri, să avem o siguranță a zilei de mâine, să avem o dezvoltare și ce ne dorim să avem cel mai mult – prosperitate.

Vă îndemn ca această manifestare de conștiință națională, de demnitate, să ne îndrepte pe o cale dreaptă, o cale a drumului nostru spre Europa, astfel încât într-o bună zi noi cu dumneavoastră, şi dacă nu noi, cei care vin din urma noastră, să fie cetățeni cu drepturi depline a marii familii europene. Cred că este în puterea noastră, a celor care suntem astăzi la vârsta maturității să o facem și să nu ne lăsăm duși în minciună, în ispită, de către aceea care fie nu au curajul să spună lucrurilor pe nume, fie speculează în continuare minciuna. Minciuna are picioare scurte, iar adevărul, oricât s-a încercat de-a lungul istoriei să fie ascuns nimănui nu i-a reușit și în acest caz nu o să îi reușească, va ieși la suprafață.

Dreptatea va triumfa, iar noi vom câștiga libertatea.

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Vă mulțumesc!

16 mai 2012, Piaţa Marii Adunări Naţionale

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.