print
PL propune ca preşedintele republicii să fie ales pornind de la 51 de voturi. Deputatul Victor Popa: Propunerea PL se bazează pe experienţa internaţională
18.01.2012
1135 Accesări

Partidul Liberal va propune grupului de experţi pentru elaborarea proiectului de modificare a Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales pornind de la 51 de voturi ale deputaţilor şi ca prim-ministrul să fie desemnat de către şeful statului, la propunerea majorităţii parlamentare, a declarat deputatul liberal Victor Popa.

„Propunem simplificarea mecanismului de alegere a şefului statului pornind de la 51(de voturi) şi mergând gradual în jos, adică lăsând o portiţă pentru ca şeful statului să fie ales inevitabil şi din Constituţie să fie lichidată prevederea prin care Parlamentul se dizolvă în cazul în care nu poate fi ales şeful statului”, a spus Victor Popa.

Dacă preşedintele nu se alege cu 51 de voturi, atunci are loc următorul scrutin, la care şeful statului este ales cu majoritatea relativă. Adică, în funcţie este promovat candidatul care a obţinut mai multe voturi. Dacă e înscris un sigur candidat, atunci este ales de către majoritatea deputaţilor din numărul celor prezenţi.

Victor Popa a menţionat că propunerea PL se bazează pe experienţa internaţională. „În alte state în care preşedintele este ales de către deputaţi nu există prevederea de dizolvare a Parlamentului. Ei au mecanisme în care şeful statului se alege inevitabil”, a spus parlamentarul.

Liberalii optează pentru organizarea referendumului la 29 aprilie, după sărbătorile pascale.

Şedinţa grupului de experţi privind elaborare proiectului de modificare a Constituţiei va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare. Documentul elaborat urmează a fi expertizat şi avizat de către Curtea Constituţională şi apoi de către Parlament. 

www.info-prim.md

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.