print
Rezoluţia Conferinţei Republicane a III-a a CSL privind susţinerea absolvenților la angajarea în câmpul muncii
03.03.2013
2315 Accesări

Rezoluţia a fost pregătită şi prezentată de preşedinta Clubului Studenţilor Liberali "Universitatea Liberă Internaţională din Moldova", Marina Calugari.

Având în vedere că:
•    Tinerii absolvenţi se confruntă cu problema la angajare, deoarece angajatorul are anumite cerinţe care vizează domeniul experienţei angajatului;
•    Numărul tinerilor care pleacă la muncă peste hotare a crescut semnificativ în ultima perioadă;
•    Pentru dezvoltarea Republicii Moldova este necesar de forţă de muncă calificată ca tinerii să activeze şi să se angajeze conform specialităţii.
Considerând că:
•    Este oportună scutirea tinerilor specialişti, absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior în primii 3 ani de activitate de impozite;
•    Angajatorul va fi cointeresat să angajeze studenţii absolvenţi, deoarece nu va achita impozitul către stat, astfel va achita o sumă mai mică din propriul buget.

Luând în considerare că:

•    Suma totală a impozitului pe venit se determină pentru persoanele fizice şi întreprinzători individuali în mărime de:
-    7 % din venitul anual impozabil ce nu depăşeşte suma de 26,700 lei;
-    18 % din venitul anual impozabil ce depăşeşte suma de 26,700 lei;
•    Statul are nevoie de noi cadre de muncă, cu noi cunoştinţe avansate în diverse domenii de activitate întru prosperarea acestora şi pentru a fi competitivi la nivelul statelor europene;
•    Statul va avea de câştigat deoarece tinerii vor fi stimulaţi să se angajeze la un loc de muncă potrivit şi nu vor pleca peste hotare.

Noi, delegaţii Conferinţei a III-a a Clubului Studenţilor Liberali, propunem Parlamentului Republicii Moldova:

Completarea art. 15 al Codului Fiscal al RM cu litera e), cu următorul conţinut:

“Pentru tinerii specialişti absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior în primii 3 ani de activitate, cu vârsta de până la 30 ani, venitul impozabil reprezintă 0%.”

Chişinău, 3 martie 2013

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.