print
Proiectele Ministerului Mediului privind colectarea, reciclarea şi depozitarea deşeurilor
18.09.2012
1611 Accesări

În Republica Moldova există circa 1900 de gunoiști autorizate, dintre care doar 12 au avizul ecologic de stat. Totodată, autoritățile tind să micșoreze numărul gropilor de gunoi, prin construcția unor depozite conforme standardelor europene, care ar deservi mai multe raioane. Despre aceasta a declarat ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru, în cadrul teleconferinței Chișinău-Moscova-Kiev-Astana-Erevan ”CSI: agenda ecologică”.

„În prezent, Ministerul Mediului finalizează elaborarea Strategiei naționale pentru deșeuri și Legea cu privire la deșeuri, care urmează a fi aprobate de Parlament, cel mai probabil, până la finele anului curent. În baza acestor documente vom elabora planuri de acțiuni pentru a atrage investiții și să creăm un sistem integru, începând cu colectarea, sortarea, reciclarea, recuperarea deșeurilor, și numai după aceasta să aibă loc depozitarea acelor deșeuri care nu pot fi recuperate”, a explicat ministrul.

Potrivit lui, Ministerul Mediului, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor, a lansat un proiect în regiunea de sud a republicii cu privire la reciclarea deșeurilor. Bugetul proiectului este de 20 de milioane de lei și cuprinde 8 raioane.

”Au fost procurate autovehicule speciale, construite platforme pentru containere de colectare a deșeurilor. Avem o înțelegere cu Agenția Cehă de Dezvoltare de a elabora un studiu de fezabilitate pentru construcția unei gunoiști inter-raionale. În Șoldănești, a început construcția unei astfel de gunoiști, care va deservi circa 170 mii de oameni din 3 raioane. Pe lângă Șoldănești, este vorba de Rezina și Fălești”, a explicat Șalaru.

Teleconferința este prilejuită acțiunii mondiale „Să curățim natura de gunoi” care, în mod tradițional, are loc la finele lunii septembrie.

www.noi.md

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.