print
Pe 16 mai, Primăria Chișinău va coborî drapelele în bernă
07.05.2012
1760 Accesări

16 mai este considerată zi de doliu de către autoritățile locale din municipiul Chișinău. În această zi, toate drapelele vor fi coborâte în bernă. Informația a fost făcută publică de către șeful Cabinetului primarului general, Lilian Carp, în cadrul ședinței operative a Primăriei.

Potrivit sursei, pe 16 mai 1812 Imperiul Otoman, la încheierea războiului ruso-turc dintre 1806-1812, neavând niciun drept, a cedat ținutul Basarabia Imperiului Țarist. Scopul Primăriei Chișinău este de a atrage atenția cetățenilor, în special a celor mai tineri, cu privire la consecințelor nefaste pe care l-a avut acel pact ruso-turc asupra Basarabiei.

Totodată, Lilian Carp a mai precizat că același lucru se va întâmpla și pe 28 iunie.

UNIMEDIA precizează că ziua de 28 iunie, a fost desemnată prin decret prezidențial semnat de Mihai Ghimpu, drept zi de comemorare a victimelor ocupaţiei sovietice din 1940, când trupele sovietice au ocupat teritoriul Basarabiei şi partea de nord a Bucovinei, contrar voinţei populației acestor ţinuturi.

Totodată, în Piața Marii Adunări Naționale a fost instalată piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist. Ulterior, Curtea Constituțională a decis că decretul lui Mihai Ghimpu, prin care ziua de 28 iunie a fost declarată drept zi a ocupației sovietice, este neconstituțional, însă piatra comemorativă nu a fost demolată.

www.unimedia.md

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.