print
Ion Negrei:O consecinţă a fostului regim pentru societate este şi faptul că o parte se identifică moldoveni, alta-români
21.01.2010
2539 Accesări

Unul dintre ultimele evenimente ale anului trecut  la care a participat vice-prim ministru Republicii Moldova Ion Negrei a fost lansarea volumului de carte : Românii, Basarabia şi Transnistria de Ioan Popa, sociolog fost diplomat la Ambasada României la Chişinău  şi Luiza Popa de la Editura Fundaţia Europeană  Titulescu, România. Acest eveniment a avut loc la Muzeul de Istorie la care au participat doctori în istorie precum Sergiu Musteaţă şi Ion Stăvilă, decanul facultăţii de istorie  la ULIM Octavian Ţîcu, etc.

Doctorul în istorie Sergiu Musteaţă pe post de moderator i-a anunţat pe toţi cei prezenţi că Ioan Popa  a ţinut să vină la Chişinău iar cartea care este o cronologie a Basarabiei şi a teritoriilor de peste Nistru vine să completeze un gol. Toţi cei adunaţi au precizat că atestăm o criză de identitate romănească, o problemă de definire a identităţii româneşti , o gravă problemă de legitimitate mai ales în Transnistria undde românii sunt în minoritate.

Vice- prim ministrul Negrei a accentuat că asistăm la un eveniment cultural şi ştiinţific deosebit, cartea este foarte interesantă, accesibilă şi dezvoltă un subiect care are impact şi o ieşire mai largă – soarta unui popor care se află la intersecţia a două civilizaţii : slavă şi românească, consecinţa acestei interacţiuni declaşând mai multe probleme. „Asupra acestor spaţii şi-au pus amprenta şi regimurile politice, care au lucrat la componenţa etnică. O consecinţă este şi faptul că o parte se identifică moldoveni, alta-români. Numai un regim democrat ar putea să decătuşeze această problemă, să le clarifice; cartea a adus o fărâmă de lumină în această problemă” a mai precizat Ion Negrei.

Manifestaţia s-a încheiat cu îndemnul de a uni efortul pentru a păstra identitatea românească.

Departamentul de Comunicare al Partidului Liberal

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.