print
Viceprim-ministrul în exerciţiu, Mihai MOLDOVANU a participat la şedinţa solemnă de investire în funcţia de director al Institutului Cultural Român “Mihai EMINCESCU” a dl. Valeriu MATEI, filiala din Chişinău
01.04.2013
1632 Accesări

    Viceprim-ministrul în exerciţiu, Mihai MOLDOVANU a participat astăzi 1 aprilie 2013 la şedinţa solemnă de investire în funcţia de director al Institutului Cultural Român “Mihai EMINCESCU” a dl. Valeriu MATEI, filiala din Chişinău, care a avut loc în cadrul Academiei de Ştiinţe.

    Evenimentul a avut loc în sala Azurie a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, unde a fost prezenţi Preşedinte al Academiei de Ştiinţe Gheorghe DUCA, Preşedinte al Institutului Cultural Român din Bucureşti Andrei MARGA, Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova Mircea COSMA, numeroşi academicieni, membrii corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe.

    Mesajul de felicitare a viceprim-ministrului în exerciţiu Mihai MOLDOVANU:
„Onorată asistenţă, stimate domnule Preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei Gheorghe Duca, domnule preşedinte al Institutului Cultural Român Andrei Marga, permiteţi-mi să îl felicit pe domnul Valeriu Matei cu acest frumos prilej de numire în funcţia de director al Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău.

    Domnul Valeriu Matei este un binecunoscut om de cultură, poet, istoric, scriitor, traducător şi om politic, Membru de onoare al Academiei Române (2011), cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. S-a numărat printre protagoniştii evenimentelor de la Uniunea Scriitorilor din Moldova din martie - mai 1987, care au pus începutul Mişcării Democratice din Republica Moldova. Deşi a publicat mai multe poezii în reviste din Timişoare, Cluj şi Bucureşti încă până la 1989, debutul literar la Chişinău îl realizează în 1980 în revista Tineretul Moldovei, după care cunoaşte, până în 1985, în Basarabia, interdicţia de a publica. Este autor al mai multor volume de poezie, apărute la Chişinău, Iaşi, Bucureşti ş.a. (Stâlpul de foc, 1988; Somn de lup, 1990, 2006, 2010; Moartea lui Zenon, 1994; Dimineaţa marelui oraş, 2003; Orpheu şi singurătatea, 2003; Grecia imaginară, 2003; Ziliada, 2008; 101 poeme, 2009; Elegiile fiului risipitor. Opera poetică, 2010; Cafeaua din paharul iubirii, 2011 ş.a.) apreciate de critica literară. Este laureat al premiilor Academiei Române “Nichita Stănescu” şi “Mihai Eminescu”.

     Îmi exprim certitudinea că noua conducere a Institutului Cultural Român va promova o politică transparentă de colaborare cu instituţiile guvernamentale, comunitatea ştiinţifică, societatea civilă şi va susţine proiectele de cercetare, inclusiv cele ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei care necesită finanţare din partea Institutului Cultural Român.

     În fine, vreau să-mi exprim regretul că Republica Moldova pierde în persoana dlui Valeriu Matei o personalitate de marcă, dar întrucât cu toţii sperăm că odată şi odată se va realiza Unirea, credem că această numire este tot în folosul neamului românesc.”

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.