• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ion Cebanu: La tineret reformele mari abia urmează

    Ion Cebanu: La tineret reformele mari abia urmează

    27.11.2012  

    Tinerii vor să rămână acasă, visează perspective şi oportunităţi pentru o viaţă decentă în ţara lor. Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu asigură că tinerii au perspective, aici, în Moldova, trebuie doar să muncim împreună pentru realizarea lor. Sunt câteva din concluziile enunţate în dezbaterea zilei „Moldova în Direct”, în această seară de la Moldova 1.

    Aflat în premieră în platoul Elenei Robu-Popa, Ion Cebanu a declarat că după trei ani la Guvernare sunt ceva realizări. Una dintre acestea este Gala Premiilor pentru Tineret, care încurajează tinerii să muncească pentru visele lor, iar ministerul îi răsplătește pe cei mai buni cu 12 mii de lei. Iar în ceea ce privește sportul, Cebanu a spus că în 20 de ani, în acest sector doar s-au distrus bunurile care mai erau. „La capitolul sport am luat totul de la zero. În două decenii nu s-a făcut nimic, decât distrugeri. Se munceşte foarte mult şi va mai dura ceva timp până vom vedea rezultate mari”.

    Ministrul a mai menţionat că pe anumite segmente vom vedea foarte curând rezultate palpabile. Cebanu a asigurat că în Moldova există perspective pentru tineri şi i-a încurajat pe aceştia să urmeze exemplul celor care s-au afirmat acasă şi peste hotare, oferind drept model pe violonistul Iulian Gârneţ şi laureaţii pentru premiile tineretului 2012.

    Problemele tinerilor din Moldova

    O problemă menţionată de ministrul Cebanu sunt salariile mici şi ofertele de muncă în spaţiul rural. „Moldova are mare nevoie de tineri în toate structurile statului, dar tinerii vor un salariu de minim 5 000 de lei şi  nu acceptă un loc de muncă în sate, este o problemă foarte actuală astăzi în ţară” a punctat ministrul tineretului şi sportului.

    Maria Hâncu, o tânără cu studii peste hotare, susţine că o problemă actuală pentru tinerii care revin în ţară este lipsa programelor de integrare socială. Potrivit ei, tinerii care fac studii peste hotare, se confruntă cu problema adaptării diplomelor şi chiar dacă au studii în afară, le este greu să găsească un loc de muncă în ţară.

    Blogger-ul Eugen Luchianiuc susţine că tinerii vor în primul rând să mănânce şi să trăiască. Şi aşteaptă ca guvernarea AIE să îşi ducă la capăt promisiunile făcute acum trei ani când a venit la putere.

    Tinerii în viaţa socială şi politică

    La acest capitol, blogger-ul Eugen Luchianiuc susţine că majoritatea consilierilor prim-ministrului au vârsta maximă până în 35 de ani, tinerii sunt interesaţi de viaţa socială, politică şi economică din Moldova. Potrivit lui, odată cu lansarea proiectului e-Guvernare în Moldova, tinerii au mai multe oportunităţi de a se realiza acasă.

    Maria Hâncu, a făcut un apel către tinerii plecaţi peste hotare: „Fie că sunteţi în Franţa, America sau Japonia, veniţi acasă, ţara are nevoie de voi. Doar împreună vom putea realiza o viaţă mai bună.”

    www.trm.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com