• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a participat la Forumul Naţional al Copiilor

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a participat la Forumul Naţional al Copiilor

    19.11.2012  

    Evenimentul se desfăşoară în perioada 19-20 noiembrie şi este organizat în contextul aniversării, la data de 20 noiembrie, a Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului.

    La Forum au mai participat membrii Consiliului Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului, printre care: ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, ministrul Tineretului și Sportului Ion Cebanu, reprezentanta UNICEF Moldova, Alexandra Yuster, dar şi 68 copii, membri a două Grupuri de lucru pentru Drepturile Copilului din raioanele Orhei şi Leova şi a trei Consilii Consultative ale Copiilor din raioanele Călăraşi, Ungheni şi Făleşti.

    Copii au beneficiat de instruiri în cadrul unor stagii de formare, pentru a înţelege necesităţile şi drepturile copilului, a cunoaşte instituţiile şi persoanele responsabile de asigurarea acestora la nivel local, naţional şi internaţional, precum şi a monitoriza modul în care le sînt respectate drepturile şi a raporta periodic autorităţilor locale şi centrale despre rezultatele monitorizării.

    În cadrul Forumului, copiii și-au expus viziunile proprii asupra proiectului noii Strategii Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei (SNPCF), pentru anii 2013-2020.

    Astfel, ei au identificat un șir de priorități care merită a fi încadrate și valorificate prin intermediul Strategiei, acestea fiind: consolidarea unui mediu protector al copilului în ambianța familială, prevenirea și protecția de riscuri sociale a copiilor rămași singuri acasă, incluziunea socială și educațională a tuturor copiilor, inclusiv a celor cu nevoi speciale și a copiilor care fac parte din minorități etnice.

    De asemenea, copiii au elaborat un Raport despre respectarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. În acest raport a fost analizat nivelul de respectare a dreptului copilului la educație, la protecție față de abuz și violență și dreptul copilului la exprimarea opiniei și participare. În raport sunt incluse și recomandări ale copiilor, printre care: îmbunătățirea situației în domeniul ce vizează incluziunea socială a copiilor, îmbunătățirea condițiilor în școli, dotarea laboratoarelor, informarea părinților care sunt plecați peste hotare în privința reușitei copiilor lor, înăsprirea legislației în ceea ce privește prevenirea și pedepsirea violenței și a abuzului, introducerea mai multor ore de educație civică și altele.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a declarat, în cadrul evenimentului, că organizarea discuțiilor asupra Strategiei Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei, înainte de aprobare a acesteia, este o dovadă a faptului că opinia copiilor contează.

    „Nu întîmplător am inițiat aceste discuții. Sînteți prima sursă care ne va indica care ar trebui să fie prioritățile Strategiei Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei", a subliniat Viceprim-ministrul adresîndu-se copiilor.

    În aceiași ordine de idei, Mihai Moldovanu a menționat că o prioritate a politicii sociale a Guvernului o reprezintă incluziunea socială a copiilor cu dizabilități, precum și a copiilor care fac parte din minoritățile etnice.

    La rîndul său, Valentina Buliga a informaţi copiii despre proiectele deja în derulare ale Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care vizează respectarea drepturilor copilului. Ministra a menționat că opiniile și sugestiile copiilor asupra Strategiei Naţionale de Protecţie a Copilului şi Familiei sînt foarte importante, deoarece anume interesul lor este subiectul documentului care urmează a fi aprobat și pus în aplicare la nivel național.

    Forumul Național al Copiilor este desfășurat în perioada 19 - 20 noiembrie.

    Guvernul Republicii Moldova

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com