• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Îndemnul viceprim-ministrului Mihai Moldovanu: Nu mai faceţi economii pe seama copiilor

    Îndemnul viceprim-ministrului Mihai Moldovanu: Nu mai faceţi economii pe seama copiilor

    09.11.2012  

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a participat astăzi la inaugurarea lucrărilor Conferinţei naţionale „Reforma sistemului de îngrijire a copilului: Reflecţii asupra viitorului”.

    Conferinţa este organizată în vederea măsurării impactului şi evaluării Strategiei naţionale şi a Planului de acţiuni privind reforma sistemului de îngrijire a copilului pe anii 2007-2012 şi stabilirea perspectivelor reformei în contextul noii Strategii Naţionale pentru protecţia familiei şi copilului.

    Vicepremierul Mihai Moldovanu a ţinut de la început discursului său să mulţumească tuturor celor prezenţi, care au depus eforturi foarte mari în procesul de implementare a reformei sistemului rezidenţial de îngrijire a copilului şi care s-au angajat de rând cu Guvernul Republicii Moldova să muncească în direcţia asigurării bunăstării copilului şi crearea familiilor sănătoase.

    În perioada anilor 2007-2012 numărul copiilor instituţionalizaţi s-a  redus cu 52 %. Dacă în anul 2007, la demararea reformei în instituţii se aflau 11500 de copii, astăzi rămân a fi instituţionalizaţi 4383 de copii. În aceiaşi perioadă au fost închise 11 instituţii rezidenţiale şi până în anul 2015 urmează a fi reorganizate alte 23 de instituţii.

    Majoritatea copiilor care s-au aflat în instituţii s-au reîntors în familiile biologice sau extinse. Aproximativ 270 locuiesc în familii foste, iar alţi 359 de copii locuiesc în 80 de case de tip familie.

    Guvernul Republicii Moldova a lansat reformele din domeniul protecţiei copilului cu scopul de a institui o reţea de asistenţi sociali comunitari, a dezvolta servicii de sprijin familial, servicii alternative de plasament familial şi a reorganiza instituţiile rezidenţiale de îngrijire a copilului.

    Reforma sistemului de îngrijire a copilului pe anii 2007-2012 a fost realizată de Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, cu susţinerea UNICEF Moldova, a Reprezentanţei din R. Moldova a Fundaţiei Terre des hommes, Lausanne (Elveţia) şi a Fundaţiei OAK.

    Vicepremierul a făcut un apel către APL ca să-şi intensifice acţiunile de susţinere şi îngrijire a copiilor şi să nu mai facă economii pe seama copiilor: la capitolul alimentare, încălzirea instituţiilor sociale pe timp de iarnă, crearea serviciilor sociale locale şi alte aspecte în acest sens.

    Viceprim-ministrul în concluzie a enunţat că Guvernul Republicii Moldova crede şi va acţiona în continuare pe prioritatea că protecţia drepturilor copilului şi familei  reprezintă un factor primordial de dezvoltare a țării noastre.

    "Educaţia, protecţia socială şi drepturile copilului trebuie să fie un imperativ social şi economic de conveţuire pentru fiecare cetăţean al unei ţării", a menţionat Vicepremierul, parafrazînd spusele lui Barack Obama, Preşedintele Statelor Unite ale Americii.

    Conferinţa a întrunit reprezentanţii instituţiilor guvernamentale, organizaţiile internaţionale, administraţiile publice locale de nivel I şi II , organizaţiile societăţii civile şi experţi internaţionali.

    http://mihaimoldovanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com