• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat şedinţa Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică

    01.11.2012  

    În cadrul ședinței a fost audiat Raportul cu privire la situaţia epidemiologică în republică, fiind puse în discuție eventualitatea apariției focarelor de gripă, a infecţiilor respiratorii virale acute și a altor maladii virale specifice perioadei reci a anului.

    Astfel, conform Centrului Naţional de Sănătate Publică din Republica Moldova, la  moment nu au fost înregistrate cazuri de gripă ce ar purta un caracter epidemic, iar infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) sunt în scădere. Însă, comparativ cu perioada respectivă a anului trecut, sunt în creştere infecţiile acute severe (SARI). Conform estimărilor specialiştilor în anul curent, se aşteaptă înregistrarea unei gripe cu caracter sezonier, caracteristice continentului european, însă nicidecum cu caracter pandemic, cum au fost înregistrate în perioada anilor 2009-2010.

    În fiecare raion, la 1 noiembrie a început vaccinarea populaţiei, ceea ce denotă gradul sporit de pregătire a autorităţilor sanitare în cazul izbucnirilor unor eventuale crize. Spre comparaţie, în anii precedenţi respectivele acţiuni derulau cu întârziere, prin lunile decembrie şi chiar ianuarie.

    Un alt subiect abordat a fost cel al situaţiei epidemiologice la toxiinfecţiile alimentare. La acest capitol situaţia este îngrijorătoare deoarece morbiditatea respectivă s-a majorat cu  3,8 % comparativ cu 9 luni ale lui 2011.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a solicitat ca să fie inițiată o colaborare mai eficientă între Ministerul Agriculturii, Serviciul Sanitar Veterinar şi Ministerul Sănătăţii, pentru pervenirea apariției și răspândirii focarelor de viroze.

    Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei a vizat Situaţia epidemiologică şi epizootologică la rabie în Republica Moldova, pe marginea căruia s-au exprimat  specialişti de la ministerele Mediului, al Agriculturii şi de la Centrul Naţional de Sănătate Publică.

    Guvernul Republicii Moldova

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com