• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Lucrări de evacuare şi distrugere a stocurilor de pesticide din depozitele centrale raionale

    Lucrări de evacuare şi distrugere a stocurilor de pesticide din depozitele centrale raionale

    21.09.2012  

    La 20 septembrie au fost reluate lucrările de evacuare şi distrugere a stocurilor de pesticide inutilizabile şi interzise din depozitele centrale raionale. Acţiunile se realizează în cadrul proiectului „Reducerea riscurilor de mediu cauzate de pesticide în Republica Moldova”, finanţat şi implementat de Agenţia Cehă pentru Dezvoltare în baza Memorandumului semnat cu Ministerul Mediului la 4 mai 2011. Proiectul vizează reambalarea, evacuarea şi distrugerea a 200 tone de pesticide, ambalaj şi sol contaminat din trei depozite raionale – Grădiniţa (Căuşeni), Clocuşna (Ocniţa) şi Ciobalaccia (Cantemir), din totalul de cca. 2000 tone păstrate la moment în 23 depozite. Anterior, în anii 2007-2008, Ministerul Mediului cu susţinerea Fondului Global de Mediu şi Băncii Mondiale a evacuat şi distrus peste hotare 1300 tone de pesticide din 11 raioane.

    Primul camion cu 20 tone de pesticide, ambalaj şi sol contaminat a fost încărcat la depozitul din s.Grădiniţa, r-nul Căuşeni, unde se păstrau 140 tone de chimicalii. Lucrările în cadrul acestui proiect sunt realizare de compania Dekonta din Republica Cehă, iar pesticidele vor fi transportate în Germania unde vor fi incinerate la fabrica companiei SAVA. Cele 200 tone de deşeuri vor fi evacuate şi distruse până în luna noiembrie curent.

    Evenimentul de la Grădiniţa a fost marcat printr-o conferinţă de presă la care au participat Ministrul mediului al Republicii Moldova Gheorghe Şalaru, Directorul Agenţiei Cehe pentru Dezvoltare Mikhal Pastvinski, Ambasadorul Republicii Cehe în Chişinău E.S. Jaromír Kvapil, Preşedintele raionului Căuşeni Ion Ciontoloi, reprezentanţi ai instituţiilor menţionate şi administraţiei publice locale. A fost menționată dezvoltarea în ultimii ani a legăturilor de colaborare dintre cele doua ţări în diverse domenii şi suportul în creştere oferit ţării noastre de guvernul Republicii Cehe pentru soluţionarea celor mai stringente probleme de mediu şi sociale – aprovizionarea cu apă şi canalizare, construcţia şi reabilitarea staţiilor de epurare, eliminarea stocurilor de deşeuri chimice periculoase, remedierea locaţiilor contaminate cu hidrocarburi, consolidarea capacităţilor instituţionale etc.

    Tot în acest context, la 19 septembrie la  Ministerul Mediului a fost semnat un memorandum de înţelegere, în baza căruia Agenţia Cehă pentru Dezvoltare va finanţa şi va implementa în următorii doi a doua etapă a proiectului „Reducerea riscurilor de mediu cauzate de pesticide în Republica Moldova”, care va avea drept obiectiv evacuarea şi distrugerea a 250 tone de deşeuri de pesticide din patru depozite raionale – Sîngerei, Onişcani (Călăraşi), Pelivan (Orhei) şi Păpăuţi (Rezina).

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com