• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Parteneriatele cu tinerii – element-cheie în construirea unui viitor mai bun

    Parteneriatele cu tinerii – element-cheie în construirea unui viitor mai bun

    09.08.2012  

    Rolul major al tinerilor în luarea deciziilor şi construirea unui viitor mai bun este subiectul Zilei Internaţionale a Tineretului, marcată la 12 august, ce se desfăşoară în anul curent sub genericul „Construind o lume mai bună: parteneriatul cu tinerii”.

    Cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului la Chişinău s-a desfăşurat o conferinţă de presă a Ministerului Tineretului şi Sportului, în comun cu UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie, OSCE şi Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM). În cadrul conferinţei vorbitorii au apreciat atenţia tot mare care se acordă implicării tinerilor în procesul de luare a deciziilor şi oportunităţile care sunt deschise parteneriatelor cu tinerii în R. Moldova.

    Ministrul Tineretului şi Sportului, Ion Cebanu, a comunicat că marcarea Zilei Internaţionale a Tineretului în Republica Moldova accentuează odată în plus rolul şi importanţa tinerilor în societatea noastră şi oferă totodată noi oportunităţi pentru afirmarea lor în diferite sfere de activitate în ţara noastră.

     „Ministerul Tineretului şi Sportului susţine acţiunile ONG-urilor şi grupurilor de iniţiativă ale tinerilor, în mod special ale celor ce realizează activităţi de educaţie nonformală şi de voluntariat, având drept scop dezvoltarea capacităţilor şi abilităţilor personale necesare incluziunii şi integrării lor sociale. Totodată, facem un apel către toţi tinerii de a se implica şi a deveni membri activi în cadrul comunităţilor din care fac parte, deoarece prezentul şi viitorul numai lor le aparţine” , a subliniat Ministrul Tineretului şi Sportului.

    ”Apreciem succesele înregistrate de R. Moldova şi eforturile depuse de Guvern pentru ca tinerii să devină actori importanţi la dezvoltarea societăţii. Implicarea şi participarea tinerilor este indispensabilă în procesul democratic de luare a deciziilor pentru o dezvoltare durabilă a societăţii”, a menţionat Boris Gâlca, Reprezentant Adjunct UNFPA în R. Moldova. ”Iată de ce am convenit cu partenerii guvernamentali asupra implicării directe a liderilor de tineret la Evaluarea Planului de Acţiuni 1994-2014 a Conferinţei Internaţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare (Cairo, 1994) - exerciţiu de importanţă crucială în care este angajat actualmente Guvernul. Totuşi, trezeşte îngrijorări dezvoltarea inechitabilă şi posibilităţile tinerilor din zonele rurale, care de multe ori rămân în afara accesului universal la informaţie şi educaţie de calitate, fapt care-i dezavantajează ulterior în dezvoltarea potenţialului lor”, a concluzionat Boris Gâlca.

    Paula Redondo Alvarez-Palencia, Asistent de program în cadrul Misiunii OSCE a comunicat că la moment Misiunea este interesată să coopereze cu Ministerul Tineretului şi Sportului şi să încerce să faciliteze includerea tineretului de pe malul stâng al Nistrului.

    Eduard Mihalaş, preşedintele CNTM a declarat că ” cooperarea dintre tineri şi autorităţile locale sporeşte nivelul de participare a acestora în procesul de luare a deciziilor. CNTM încurajează crearea structurilor locale care să fortifice cadrul de implicare în procesul de elaborare şi implementare a politicilor de tineret. În Republica Moldova, 50% din activităţile desfăşurate pentru tineri, sunt de tip cultural sau sportiv şi nu corespund necesităţilor tinerilor.

    Din totalul bugetului alocat sectorului de tineret de către autorităţile locale, 55% sunt utilizaţi ineficient. O implicare a tinerilor în procesul de luare a deciziilor la nivel local, ar oferi un mecanism prin care tinerii să decidă utilizarea eficientă a banilor destinaţi acestora, precum şi desfăşurarea activităţilor care să dezvolte abilităţi şi deprinderi necesare tinerilor în viaţa de zi cu zi”.

    La nivel global, cu ocazia Zilei Internaţionale a Tineretului sunt organizate mai multe evenimente tangibile cu domeniile prioritare conform Agendei acţiunilor recomandate de Secretarul General ONU şi cu elaborarea Planului Extins de Acţiuni ONU pentru Tineri (angajarea în câmpul muncii; antreprenoriatul pentru tineri; educaţia, inclusiv educaţia pentru sănătatea sexuală şi reproductivă; cetăţenia şi atitudinea civică, precum şi protecţia drepturilor tinerilor).

    Discuţiile lansate urmează să ghideze elaborarea Planului, dar şi să identifice alte căi prin care ONU, Guvernele şi societatea civilă pot încheia parteneriate cu şi pentru tineri pentru crearea condiţiilor în care tinerii să-şi poată realiza pe deplin potenţialul, pentru asigurarea unei dezvoltări durabile şi construirea unei lumi mai bune.

    Una dintre activităţile importante de implicare a tinerilor la nivel local este participarea lor în procesul de evaluare a Planului de Acţiuni a Conferinţei Internaţionale pentru Populaţie şi Dezvoltare (Cairo, 1994) în care R. Moldova urmează să indice care sunt realizările remarcabile şi segmentele care necesită intervenţii în continuare. La fel, în şirul acţiunilor dedicate tinerilor şi care se înscriu în tematica Zilei Internaţionale a Tineretului sunt taberele de vară „Informat şi protejat”, extinderea în toate raioanele a reţelei de Centre de Sănătate prietenoase tinerilor, desfăşurarea cursurilor de consolidare a capacităţilor lucrătorilor de tineret, evaluarea Strategiei naţionale pentru Tineret, crearea structurilor de co-management în 5 raioane-pilot precum şi monitorizarea bugetelor publice în domeniul tineret ale tuturor autorităţilor publice locale din ţară, precum și organizarea Festivalului de Teatru Social.

    Provocările globale presante cu care se confruntă tinerii necesită efortul colectiv şi organizat al tuturor partenerilor, care va spori posibilităţile de succes prin valorificarea resurselor, avantajelor , intereselor comune şi de diversitate pentru a majora impactul eforturilor fiecărui partener .

    Marcarea Zilei Internaţionale a Tineretului pe data de 12 august a fost declarată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1999.

    www.mts.gov.md

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com