• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Au votat, dar s-au răzgândit! Liberal-democrații vin cu o alternativă la legea PL privind castarea chimică a pedofililor

    Au votat, dar s-au răzgândit! Liberal-democrații vin cu o alternativă la legea PL privind castarea chimică a pedofililor

    10.05.2012  

    Liberal-democrații nu mai vor castrare chimică pentru pedofili, așa cum prevede proiectul fracțiunii Partidului Liberal, pentru care au votat acum 2 luni. Legea a fost votată unanim de deputații AIE, dar nu a fost promulgată de președintele țării, Nicolae Timofti, pe motiv că ar încălca prevederile Constituției.

    Recent, deputații PLDM au înregistat în Parlament un proiect de lege, care prevede o altă pedeapsă pentru violatorii minorilor - închisoare pe viață. La rândul lor, liberalii acuză colegii din PLDM de inconsecvență și spun că vor insista în continuare pe proiectul lor. Astăzi, subiectul a fost discutat în comisia parlamentară juridică.

    Autorul proiectului care prevede detențiune pe viață pentru violatorii minorilor, deputatul PLDM, Ghenadie Ciobanu, spune că opiniile experților în domeniu sunt diferite. „Unii spun că metoda castrării chimice nu e eficientă, alții spun că recidivile sunt mai agresive, societatea civilă spune că este o metodă inumană.  Legislația trebuie înăsprită, dar pe altă cale și am înregistrat în Parlament un proiect care prevede detențiunea pe viață pentru cei care au comis infracțiuni de viol asupra minorilor până la 14 ani.

    Eu am venit cu această propunere încă în cadrul dezbaterilor. Dar pentru că atunci s-a discutat cu temperament, am anunțat că  voi veni cu o altă inițiativă legislativă, datorită căreia se evită și posibilitatea erorii.  Mai este un proiect de lege asemănător al deputatei PLDM, Liliana Palihovici. Eu cred că trebuie să discutăm aparte fiecare proiect  și să ne auzim argumentele pentru a ajunge la o decizie pe care să o propunem plenului Parlamentului”, a declarat liberal-democratul pentru UNIMEDIA.

    Pe de altă parte, liberalul Valeriu Munteanu spune că în cadrul Consiliului AIE s-a convenit asupra revotării proiectului liberalilor, însă, între timp, liberal-democrații s-au răzgândit. „Astăzi, pe ordinea de zi a comisiei juridice a fost inclus  raportul pe marginea proiectului nostru. Parcă  am avut acceptul colegilor din AIE, s-a discutat și în cadrul Consiliului Alianței.  Până la urmă,  colegii din PLDM s-au răzgândit și condiționează adoptarea proiectului PL cu coraborarea lui cu proiectul unui grup de deputați liberal-democrați. El nu poate fi acceptat, pentru că în cazul în care recalificăm infracțiunea de pedofilie, noi dăm peste cap tot conceptul Codului Penal. Vom cere în continuare și avem acordul colegilor de Alianță pentru ca legea să fie revotată exact în fomula în care am propus-o noi”, explică deputatul PL, Valeriu Munteanu.

    Totuși, autorul inițiativei legislative privind castrarea chimică a pedofililor spune că este gata să accepte unele amendamente la lege, în cazul în care vor veni „propuneri foarte bune”. 

    UNIMEDIA precizează că metoda castrării chimice presupune administrarea medicamentului ce are ca rezultat inhibarea dorințelor sexuale, însă are efect reversibil. Castrarea chimică a pedofililor este aplicată în Germania, Polonia, Cehia, Rusia, Canada, Suedia și unele state din SUA.

    Săptămâna trecută, deputații PL și PLDM au venit cu două proiecte de lege ce vizează modificarea Codului Funciar. Liberalii i-au învinuit pe colegi de plagiat.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com