• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Deputatul Valeriu Munteanu: Vreau să cred că legea care interzice comercializarea produselor fast-food în preajma şcolilor nu va întâmpina obstacole la etapa promulgării

    Deputatul Valeriu Munteanu: Vreau să cred că legea care interzice comercializarea produselor fast-food în preajma şcolilor nu va întâmpina obstacole la etapa promulgării

    02.05.2012  

    Joia trecută, Parlamentul a adoptat, în sfârşit, proiectul legii care interzice comercializarea alimentelor nesătoase în preajma şcolilor. Recunosc, atunci când am înaintat această iniţiativă legislativă nici nu am bănuit că împotrivirea afaceriştilor cu produse fast-food va fi atât de acerbă. Totuşi, după mari opuneri şi dezbateri prelungite, legea a fost votată în lectură finală şi urmează a intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

    Graţie acestei legi, în cel mai scurt timp, gheretele amplasate în incinta şi imediata vecinătate a instituţiilor de învăţământ preuniversitar îşi vor schimba şi diversifica sortimentul de produse alimentare oferite spre vânzare, dând posibilitatea elevilor să procure alimente sănătoase în detrimentul nocivelor hot-doguri, chipsuri sau snackuri.

    Asemenea prevederi, sunt prezente în legislaţiile multor state europene, iar organisme internaţionale, precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Parlamentul European şi Consiliul Europei, au multiple recomandări în vederea adoptării în legislaţiile naţionale a acestor prevederi.

    Statele europene limitează continuu consumul de produse fast-food, prin creşterea taxelor aferente sau excluderea acestora din anumite sectoare, fiind binecunoscute efectele pernicioase ale acestora asupra sănătăţii consumatorilor.

    În Republica Moldova, cu natalitatea în nesfârşită scădere, este de datoria statului să asigure tinerilor un mediu sănătos de viaţă, inclusiv prin protejarea şcolarilor de mâncarea contraindicată, iar legea adoptată reprezintă un prim pas în această direcţie.

    Din păcate, datorită publicităţii abuzive şi vârstei fragede, copiii şi adolescenţii noştri aleg deseori pentru prânzul de la şcoală produsele cu o cantitate mare de grăsimi, dulciurile concentrate sau băuturile carbogazoase, fără a conştientiza pericolele la care se expun.

    Medicii afirmă unanim că alimentele nesănătoase generează grave repercusiuni organismelor tinere, inclusiv prin creşterea tensiunii arteriale şi sporirea nivelului de colesterol, scăderea metabolismului şi a funcţiilor digestive, slăbirea sistemului imunitar. Alimentaţia incorectă duce la obezitate, dislipidemii – modificări ale nivelului grăsimilor în sânge, diabet zaharat (una dintre cele mai răspândite maladii cronice la copii), cancer, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, boli cerebrovasculare ş.a.

    Sper că după intrarea în vigoare a acestei legi, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, precum şi întreg Cabinetul de Miniştri, vor contribui la transpunerea eficientă în viaţă a dispoziţiilor legale, îndeplinindu-şi scrupulos și în termen obligațiile prescrise de această lege, altfel legea riscă să rămână la nivel de intenții sau declarații.

    De asemenea, vreau să cred că această lege, îndreptată spre protejarea copiilor, nu va întâmpina obstacole la etapa promulgării, ca și o altă lege adoptată recent, îndreptată de asemenea spre protejarea copiilor (legea castrării chimice a  pedofililor), care sper sincer că va fi revotată de toți colegii din Parlament.

    Blogul deputatului Valeriu Munteanu http://munteanu.md/

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com