• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Problemele participanţilor la conflictele armate în atenţia viceprim-ministrului Mihai Moldovanu

    Problemele participanţilor la conflictele armate în atenţia viceprim-ministrului Mihai Moldovanu

    11.01.2012  

    Vicepremierul Mihai Moldovanu a convocat în şedinţă comună Consiliul naţional pentru problemele participanţilor la conflicte armate şi Comisia guvernamentală pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor dedicate comemorării a 20 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1992).

    În cadrul şedinţei, au fost abordate subiecte ce ţin de Planul manifestărilor dedicate comemorării a 20 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova (1992). Planul de acţiuni a fost aprobat prin Hotărârea Guvernului din 23 decembrie 2011.

    În aceiaşi ordine de idei, s-au înscris subiectele cu privire la decorarea cu medalii jubiliare a participanţilor la acţiunile de luptă, instalarea monumentului eroilor căzuţi în timpul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei ţării din or. Cantemir, instalarea plăcii comemorative eroilor căzuţi în Parcul Catedralei „Naşterea Domnului" din mun. Chişinău şi chestiunile ce ţin de casa de locuit din str. Coropceanu, mun.Chişinău, în care locuiesc participanţii la conflictele armate.

    Reprezentanţii Uniunilor Naţionale a Veteranilor participanţi la conflictul armat de pe Nistru au apreciat şi au salutat aprobarea Planului de acţiuni sus-menţionat, şi au remarcat faptul că, în ultima perioada, Guvernul este preocupat constant de participanţii la acţiunile armate de pe Nistru.

    Conform datelor prezentate de Marele Stat Major al Armatei Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne circa 28 000 persoane sunt declarate veterani ai conflictul armat de pe Nistru. Din rândurile Ministerului Afacerilor Interne au participat la conflict circa 7 000 colaboratori.

    Listele actualizate a persoanelor cazute în timpul acţiunilor de luptă reflectă cifra de 282 de persoane.

    Membrii Consillilor convocate au formulat propuneri vizavi de implementarea Planului de manifestări şi au divizat sarcini concrete pentru fiecare instituţie şi organizaţie.

    Realizarea acţiunilor din Plan se vor efectua din contul mijloacelor autorităţilor centrale responsabile şi în caz de necesitate din Fondul de rezervă a Guvernului.

    Autorităţile administraţiei publice locale sunt invitate să identifice surse financiare necesare realizării acţiunilor comemorative dedicate consemnării a 20 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

    Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a solicitat autorităţilor centrale să consulte şi să implice Uniunile de veterani şi combatanţii în întreg procesul de organizare a manifestărilor şi acţiunilor comemorative şi a menţionat despre necesitatea întocmirii corecte a listei invalizilor şi familiilor participanţilor decedaţi pe câmpul de luptă în vederea acordării ajutoarelor materiale.

    Vicepremierul a subliniat importanţa desfăşurării orelor de educaţie patriotică şi de comemorare a eroilor căzuţi în acţiunile de luptă în instituţiile de învăţământ de toate nivelurile, precum şi în unităţile militare.

    www.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com