• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Apelul liberalilor din sectorul Râșcani către Guvern: Dorim relansarea Circului

    Apelul liberalilor din sectorul Râșcani către Guvern: Dorim relansarea Circului

    12.03.2010  

    Înarmaţi cu afişe „Cu Circ în Moldova, dar Circ nu avem” și „Circul este imaginea copilăriei”, câteva zeci de tineri, membri ai Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal, filiala sectorului Râșcani al mun. Chișinău, au organizat la 12 martie o acţiune prin care au cerut relansarea întreprinderii „Circul de Stat din Chişinău”. „Nu este un protest, ci mai degrabă un apel față de actuala guvernare şi, în special, față de Ministerul Culturii, ca să ia în protecţia lor această instituţie”, au explicat tinerii care s-au adunat în această după-amiază în scuarul Circului.

    Potrivit tinerilor, circul este o instituţie a statului, care este obligat să-l reconstruiască şi să-l facă să lucreze. „Generaţiile care vin după noi nu au posibilitatea să vadă vreo prezentare a circarilor, decât dacă vine vreo trupă din România, Ucraina sau Rusia”, spune preşedintele organizaţiei, Ianuş Cuşnir. După ce au scandat timp de o oră „Vrem Circ!”, tinerii s-au îndreptat spre centrul capitalei, cu un marș de manifest.

    La 5 martie curent, Procuratura Generală a anunţat că unii funcţionari din cadrul Ministerului Culturii ar putea fi traşi la răspundere penală pentru că în perioada 2008-2009 au contribuit la înstrăinarea, în favoarea agenţilor economici privaţi, a unor obiecte ce constituie patrimoniul cultural al ţării, printre care şi clădirea Circului.

    TV 7: Un grup de tineri cer Ministerului Culturii anularea deciziei de scoatere la privatizare a Circului

    Vrem Circ! Este lozinca scandata astazi de un grup de tineri ai Partidului Liberal. Astfel, ei solicita Ministerului Culturii sa anuleze decizia de scoatere la privatizare a circului din Chisinau, dar si reorganizarea acestuia in Intreprindere de Stat. Ministrul Culturii Boris Focsa a anuntat ca primii pasi in acest sens au fost deja intreprinsi.

    - Vrem Circ! Vrem reorganizarea Circului! Indignati de faptul ca mai multi ani, Circul din Chisinau nu este functional, peste 30 de tineri au iestit la protest. Ei cer reorganizarea edificiului din Societate pe Actiuni in Intreprindere de Stat si anularea deciziei de scoatere la privatizare.
    - Nu dorim o actiune de protest, dar este un apel adresat Guvernului RM si anume Ministerului Culturii in gestiunea cui se afla Circul. Mesajul este simplu: nu dorim privatizarea Circului, a declarat Ianoş Cuşnir, preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Liberal, filiala sectorului Râșcani.

    O parte dintre manifestanti sustin ca nici nu au fost vreodata la Circ, altii isi amintesc nostalgic de putinele prezentari vazute.
    Petru Scrob: - Nu am fost, as vrea sa am ocazia sa vin, copii sa vina sa priveasca. Cortul e una, dar circul e alta.
    Carolina Bodrug: - Am fost in copilarie si a fost important pentru mine pentru ca au fost emotii noi, trairi noi, ce va ce nu poate fi comparat. As vrea mult ca copii mei si nepotii sa aiba posibilitatea sa mearga la Circ.
    Dinu Chitoroagă: - Cu Circ in Moldova, noi nu avem Circ! Cuma asa? Vrem cum au fost, multi dintre noi nici nu au apucat acele vremuri, vrem ca fratii si surorile noastre, generatiile viitoare sa vina la circ.

    Actiunea tinerilor a fost salutata si de catre trecatori. Valentina Kravcenko: -Ar fi de dorit mai multi tineri sa fie pentru ca ei au evoie de aceasta, noi avem nevoie, toti au nevoie. Circul trebuie sa existe in oras, in Moldova. Nu e bine ca in capitala sa nu existe circ.

    Solicitat de TV7, ministrul Culturii Boris Focşa a spus ca a inaintat in judecata o cerere prin care solicita anularea contractului de dare in folosinta pentru 29 de ani a circului unei companii straine. Ulterior, in cazul unui castig de cauza, Circul va fi reorganizat in Intreprindere de Stat. Amintim ca recent Procuratura Generala a anuntat despre fapul ca persoane cu functii de raspundere din cadrul Ministerului Culturii au contribuit la înstrăinarea în favoarea agenţilor economici privaţi a mai multor obiecte ce constituie patrimoniul cultural al ţării. Actiunile ilegale au fost comise in anii 2007-2009.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com