• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la APCE a susţinut astăzi o conferinţă de presă

    Delegaţia Parlamentului Republicii Moldova la APCE a susţinut astăzi o conferinţă de presă

    02.02.2010  

    Membrii delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, care au participat la sesiunea APCE din 25-29 ianuarie curent, au susţinut astăzi o conferinţă de presă.

    Şefa delegaţiei Ana Guţu, deputat PL, a informat jurnaliştii că la sesiune au participat deputaţii Stella Jantuan (PD), Vitalie Nagacevschi şi Valeriu Ghileţchi (PLDM). Membrii delegaţiei din partea PCRM au refuzat să se deplaseze la Strasbourg.

    În pofida tentativelor deputatului PCRM Grigore Petrenco de a contesta, prin intermediul Stângii Unite Europene, împuternicirile delegaţiei Republicii Moldova, la 25 ianuarie acestea au fost validate în şedinţa plenară a APCE.  La această sesiune a fost ales un nou preşedinte al APCE - Mevlut Çavusoglu, preşedintele delegaţiei naţionale a Turciei la APCE. Au fost aleşi noi preşedinţi şi vicepreşedinţi ai grupurilor parlamentare, ai comisiilor APCE.

    Sesiunea a examinat chestiuni privind monitorizarea alegerilor prezidenţiale în Ucraina, respectarea libertăţii media, corupţia judiciară, problema minorităţilor religioase în Grecia şi Turcia, funcţionarea instituţiilor democratice în Albania şi Bosnia-Hertzegovina, lupta împotriva traficului de fiinţe umane, dreptul la creativitate a autorilor de portaluri internet, pragurile electorale şi reprezentativitatea femeilor în politică în legislaţia ţărilor membre ale Consiuliului Europei.

    Misiunea de bază a delegaţiei Parlamentului RM a constat în relansarea imaginii RM la Consiliul Europei, asigurând obţinerea în vitorul apropiat a statutului de ţară în post-monitorizare prin reafirmarea statului de drept, respectarea plenară a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, asigurarea independenţei justiţiei şi a libertăţii presei.

    În acest scop, la 27 ianuarie, a avut o întrevedere cu preşedintele nou ales al APCE, Mevlut Çavusoglu, care a manifestat interesul de a vizita Republica Moldova ca răspuns la invitaţia preşedintelui Parlamentului  Mihai Ghimpu.
    Membrii delegaţiei au mai avut întrevederi cu Prepreşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio şi Secretarul adjunct Thomas Markert, cu Josette Durrieu, raportorul pentru RM din cadrul Comisiei de monitorizare, cu şeful Direcţiei pentru Democraţie şi Afaceri Politice a Consiliului Europei Jean-Louis Lorens, cu membrii altor delegaţii naţionale la APCE.

    Aceşti oficiali europeni de asemenea vor vizita Republica Moldova pentru a se documenta şi acorda asistenţă.  Pentru sesiunea din aprilie a APCE este programată audierea Republicii Moldova privind îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de Consiliul Europei.

    Sursa: Serviciul de Presă al Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com