• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Vitalie Marinuţa: În calitate de ministru al Apărării voi încerca să reanimez sentimentul patriotic şi devotamentul faţă de patrie al militarilor

    Vitalie Marinuţa: În calitate de ministru al Apărării voi încerca să reanimez sentimentul patriotic şi devotamentul faţă de patrie al militarilor

    15.12.2009  
    Reporter: Domnule ministru, care sunt primele sentimente din momentul investirii în funcţia de ministru al apărării?

    Vitalie Marinuţă: Sunt recunoscător conducerii ţării pentru încrederea acordată şi vă asigur că am acceptat această funcţie foarte conştient de rolul care îmi revine. Cunosc bine organismul militar naţional şi ştiu ce am defăcut pentru a impulsiona dezvoltarea Armatei Naţionale. Ca persoană politică, numirea mea în această funcţie este dovada faptului că controlul civil asupra armatei este un principiu fundamental al democraţiei care a fost respectat. În afară de aceasta, numirea mea în funcţia de ministru al Apărăii este confirmarea faptului că investiţiile pe care le-a făcut armata în formarea mea profesională nu au fost în van.

    Reporter: Programul de guvernare al cabinetului de miniştri prevede reformarea structurilor de forţă în conformitate cu standardel eeuropene. De ce are nevoie Armata Naţională pentru a corespunde standardelor europene?

    Vitalie Marinuţă: Sunt hotărît să-mi depun toată priceperea şi cunoştinţele pentrua impulsiona procesul de modernizare şi dezvoltare a Armatei Naţionale în conformitate cu standardele internaţionale. Reieşind din aceasta, promovarea consecventă a politicii de apărare în plan internaţional va fi una din misiunile de referinţă ale Armatei Naţionale. Din punct devedere al politicii militare vom iniţia un plan mai ambiţios de formarea unor parteneriate durabile cu ţările din spaţiul euro-atlantic. Totodată, procesul de modernizare şi dezvoltare a Armatei Naţionale înseamnă că armata trebuie să fie capabilă să răspundă adecvat la ameninţările securităţii naţionale a statului.

    Cât priveşte cea de-a doua parte a întrebării, consider că, din punctde vedere al pregătirii profesionale, Armata Naţională dispune defoarte mulţi militari profesionişti care au acumulat o experienţă bogată atât în plan intern, cât şi la nivel internaţional. În condiţiile în care bugetul ţării ne va permite să alocăm pe viitor armatei un procent mai semnificativ din produsul intern brut, vom atinge standardele necesare şi din punct de vedere al dotării cu tehnică şi echipament modern.

    Reporter: Care sînt principiile pe care se va întemeia politica de cadre?

    Vitalie Marinuţă: Politica de cadre este foarte simplă – militarii Armatei Naţionale vor fi promovaţi în funcţie de profesionalism. În afară de aceasta, va fi luat în consideraţie spiritul de iniţiativă, capacitatea organizatorică, cunoaşterea limbilor moderne şi, nu în ultimul rînd,patriotismul. Trebuie să subliniez că pentru mine, oamenii reprezintă cel mai important patrimoniu al Armatei Naţionale. Potenţialul uman al Armatei Naţionale este extraordinar şi este de datoria mea să valorific resursele existente. Militarii Armatei Naţionale posedă un grad înalt de responsabilitate, sânt profesionişti, bine educaţi şi instruiţi, căliţi fizic, psihologic şi moral. Cu toate acestea, în calitate de ministru al Apărării voi încerca să reanimez cea mai importantă calitate a militarilor – sentimentul patriotic şi devotamentul faţă de patrie.

    Reporter: Ce intenţionaţi să întreprindeţi pentru a îmbunătăţi protecţia socială a militarilor, în special privind asigurarea cu spaţiu locativ?

    Vitalie Marinuţă: Ca fost militar al Armatei Naţionale, ştiu că un loc stabil de trai înseamnă enorm de mult pentru ofiţerii şi familiile lor. Pentru mine este foarte important ca militarii Armatei Naţionale să nu fie măcinaţi de problemele sociale, dar să fie preocupaţi de instruirea efectivului şi pregătirea de luptă. Reieşind din aceasta, îmbunătăţirea calităţii vieţii militarilor reprezintă o prioritate pe agenda mea de lucru.

    Reieşind din faptul că la ora actuală circa 800 de militari ai Armatei Naţionale necesită asigurare cu spaţiu locativ, vom solicita acordul Guvernului R. Moldova privind licitarea unor terenuri de pămînt din patrimoniul armatei. Din mijloacele băneşti care vor fi obţinute vom procura apartamente pentru militarii în diferite garnizoane militare. Totodată, voi pleda pentru majorarea salariilor militarilor atunci când situaţia bugetară a statului ne va permite acest lucru.

    Reporter: Cum apreciaţi colaborarea R. Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică? Sînteţi adeptul aderării la NATO?

    Vitalie Marinuţă: Avînd în vedere noile provocări la adresa securităţii, care nucunosc frontiere naţionale, consider că cooperarea dintre R. Moldova şi NATO este benefică şi reciproc avantajoasă. NATO devine o structură de cooperare pentru securitate colectivă mai necesară ca niciodată. În acest moment nu se pune problema privind aderarea Moldovei la NATO, iar speculaţiile care se fac pe acest subiect sînt politizate şi nu corespund realităţii. Este important să ştiţi că dialogul dintre R.Moldova şi NATO, axat primordial pe prevederile Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP), presupune reformarea sectorului de apărare şi securitate al ţării. Priorităţile acestei cooperări vizează ridicarea nivelului capacităţilor de instruire a efectivului şi sporirea capabilităţilor de menţinere a păcii.

    Reporter: Care este viziunea Dvs. privind detaşarea militarilor Armatei Naţionale în operaţiuni internaţionale?

    Vitalie Marinuţă: Am fost şi sunt partizanul participării R. Moldova la misiuni de menţinere a păcii la nivel internaţional, fie sub egida ONU, OSCE sau alte formate acceptate de legislaţia în vigoare. Sunt adeptul ideii că adevăraţii militari se cresc şi se formează în teatre de operaţiuni, pe cîmpul de luptă. În plus trebuie să recunoaştem că detaşările în operaţiuni internaţionale reprezintă şi stimulent economic pentru militarii moldoveni. Astăzi securitatea oricărui stat poate fi asigurată doar prin cooperare. Interdependenţa pe tot spectrul vieţiistatale şi ameninţările curente nu permit organizarea protecţiei unilaterale. Lumea democratică nu mai poate tolera riscurile de terorism sau riscurile de ameninţări asimetrice. Iar misiunea de a diminua aceste riscuri revine armatelor moderne, armatelor statelor democratice.

    Reporter: Cum o să luptaţi cu fenomenul infracţiunilor din armată?

    Vitalie Marinuţă: Huliganismul de cazarmă este incompatibil cu statutul de militarşi va fi eradicat din colectivele militare. Drepturile şi demnitatea fiecărui militar vor fi respectate indiferent de grad şi funcţie. Fiecare infracţiune comisă de cei care poartă uniforma militară va fi anchetată, iar cei vinovaţi vor fi sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare.

    Reporter: Guvernul şi-a asumat angajamentul privind liberalizareaspaţiului mediatic şi garantarea libertăţii de exprimare. Care esteopinia Dvs. faţă de mass-media?

    Vitalie Marinuţă: Democraţia ne obligă să creăm un mediu în care armata să fie înţeleasă şi sprijinită, iar acest lucru nu este posibil decât prin existenţa libertăţii presei, care este un atribut esenţial al progresului. Reflectarea obiectivă, veridică şi echidistantă ae venimentelor desfăşurate de Armata Naţională, reprezintă pentru Ministerul Apărării cel mai bun instrument pentru obţinerea încrederii şi sprijinului populaţiei.

    Sursa: Serviciul de Presă al Ministerului Apărării

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com