• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ministrul Mediului Gheorghe Şalaru a efectuat o vizită la uzina "Lafarge" din oraşul Rezina

    Ministrul Mediului Gheorghe Şalaru a efectuat o vizită la uzina "Lafarge" din oraşul Rezina

    14.12.2009  

    La invitaţia conducerii uzinei „Lafarge ciment (Moldova) SA” , ministrul mediului Gheorghe Şalaru a efectuat o vizită de lucru la acest obiect de importanţă strategică pentru ţară.

    Uzina, care produce anual 1000 t de ciment de cea mai înaltă calitate şi la care lucrează peste 350 de angajaţi, asigură toată industria de construcţii din ţară. Proprietarul uzinei „Lafarge”, Franţa, a investit deja 40 mln. euro pentru modernizarea procesului tehnologic, sanitaţiei şi protecţiei mediului.

    De 406 zile la uzină nu au fost înregistrate cazuri de traumatism la locul de muncă. Uzina dispune de un sistem autonom de colectare, separare şi reutilizare totală a deşeurilor produse şi de un sistem închis de utilizare a apei.

    În calitate de combustibil pentru arderea materiei prime este folosit cărbunele. La mai multe uzine similare din Europe, de rînd cu acest carburat fosil, se utilizează cu succes deşeurile şi în primul rînd anvelopele uzate, uleiurile, masele plastice, deşeurile menajere, vegetale, etc. Domnului ministru i-au fost demonstrate argumentele în favoarea promovării acestei tehnologii suplimentare de valorificare a deşeurilor (de menţionat că în conformitate cu directivele UE, acest proces de ardere a deşeurilor la uzinele de ciment este recunoscut nu ca un proces de incinerare, ci ca un proces de valorificare a deşeurilor).

    Dl Gh. Şalaru a susţinut intenţia conducerii uzinei de a implementa această tehnologie performantă, însă a insistat asupra necesităţii testării obligatorii a acesteia de către instituţiile abilitate din ţara noastră.

    Sursa : Serviciul de Presă a Ministerului Mediului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com