• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa este dispus să dezvolte şi să modernizeze Armata Naţională

    Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa este dispus să dezvolte şi să modernizeze Armata Naţională

    16.10.2009  
    Noul Ministru al Apărării, Vitalie Marinuţa a acordat la 1 octombrie2009 un interviu agenţiei de presă “Infotag”, în care s-a referit laobiectivele pe termen mediu şi lung în cadrul activităţii sale. Unadintre întrebările agenţiei de presă a vizat fenomenul infracţiunilorde armată, despre care Vitalie Marinuţa consideră că se cere înlăturatdin colectivele militare. Referitor la detaşarea militarilor ArmateiNaţionale în operaţiuni internaţionale, noul Ministru al Apărăriiconsideră că adevăraţii militari se cresc şi se formează în teatre deoperaţiuni, pe cîmpul de luptă.

    „Infotag”: Domnule ministru, care sînt primele sentimente din momentul investirii în funcţia de ministru al apărării?

    VitalieMarinuţa: Sînt recunoscător conducerii ţării pentru încrederea acordatăşi vă asigur că am acceptat această funcţie foarte conştient de rolulcare îmi revine. Cunosc bine organismul militar naţional şi ştiu ce amde făcut pentru a impulsiona dezvoltarea Armatei Naţionale. Ca persoanăpolitică, numirea mea în această funcţie este dovada faptului căcontrolul civil asupra armatei este un principiu fundamental aldemocraţiei care a fost respectat. În afară de aceasta, numirea mea înfuncţia de ministru al Apărăii este confirmarea faptului căinvestiţiile pe care le-a făcut armata în formarea mea profesională nuau fost în van.

    „I”: Programul de guvernare al cabinetului deminiştri prevede reformarea structurilor de forţă în conformitate custandardele europene. De ce are nevoie Armata Naţională pentru acorespunde standardelor europene?

    Vitalie Marinuţa: Sînthotărît să-mi depun toată priceperea şi cunoştinţele pentru aimpulsiona procesul de modernizare şi dezvoltare a Armatei Naţionale înconformitate cu standardele internaţionale. Reieşind din aceasta,promovarea consecventă a politicii de apărare în plan internaţional vafi una din misiunile de referinţă ale Armatei Naţionale. Din punct devedere al politicii militare vom iniţia un plan mai ambiţios de formarea unor parteneriate durabile cu ţările din spaţiul euro-atlantic.
    Totodată,procesul de modernizare şi dezvoltare a Armatei Naţionale înseamnă căarmata trebuie să fie capabilă să răspundă adecvat la ameninţărilesecurităţii naţionale a statului.

    Cît priveşte cea de-a douaparte a întrebării, consider că, din punct de vedere al pregătiriiprofesionale, Armata Naţională dispune de foarte mulţi militariprofesionişti care au acumulat o experienţă bogată atît în plan intern,cît şi la nivel internaţional. În condiţiile în care bugetul ţării neva permite să alocăm pe viitor armatei un procent mai semnificativ dinprodusul intern brut, vom atinge standardele necesare şi din punct devedere al dotării cu tehnică şi echipament modern.

    „I”: Care sînt principiile pe care se va întemeia politica de cadre?

    VitalieMarinuţa: Politica de cadre este foarte simplă – militarii ArmateiNaţionale vor fi promovaţi în funcţie de profesionalism. În afară deaceasta, va fi luat în consideraţie spiritul de iniţiativă, capacitateaorganizatorică, cunoaşterea limbilor moderne şi, nu în ultimul rînd,patriotismul. Trebuie să subliniez că pentru mine, oamenii reprezintăcel mai important patrimoniu al Armatei Naţionale. Potenţialul uman alArmatei Naţionale este extraordinar şi este de datoria mea să valorificresursele existente. Militarii Armatei Naţionale posedă un grad înaltde responsabilitate, sînt profesionişti, bine educaţi şi instruiţi,căliţi fizic, psihologic şi moral. Cu toate acestea, în calitate deministru al Apărării voi încerca să reanimez cea mai importantăcalitate a militarilor – sentimentul patriotic şi devotamentul faţă depatrie.

    „I”: Ce intenţionaţi să întreprindeţi pentru aîmbunătăţi protecţia socială a militarilor, în special privindasigurarea cu spaţiu locativ?

    Vitalie Marinuţa: Ca fostmilitar al Armatei Naţionale, ştiu că un loc stabil de trai înseamnăenorm de mult pentru ofiţerii şi familiile lor. Pentru mine este foarteimportant ca militarii Armatei Naţionale să nu fie măcinaţi deproblemele sociale, dar să fie preocupaţi de instruirea efectivului şipregătirea de luptă. Reieşind din aceasta, îmbunătăţirea calităţiivieţii militarilor reprezintă o prioritate pe agenda mea de lucru.

    Reieşinddin faptul că la ora actuală circa 800 de militari ai Armatei Naţionalenecesită asigurare cu spaţiu locativ, vom solicita acordul GuvernuluiR. Moldova privind licitarea unor terenuri de pămînt din patrimoniularmatei. Din mijloacele băneşti care vor fi obţinute vom procuraapartamente pentru militarii în diferite garnizoane militare. Totodată,voi pleda pentru majorarea salariilor militarilor atunci cînd situaţiabugetară a statului ne va permite acest lucru.

    „I”: Cum apreciaţi colaborarea R. Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică? Sînteţi adeptul aderării la NATO?

    VitalieMarinuţa: Avînd în vedere noile provocări la adresa securităţii, carenu cunosc frontiere naţionale, consider că cooperarea dintre R. Moldovaşi NATO este benefică şi reciproc avantajoasă. NATO devine o structurăde cooperare pentru securitate colectivă mai necesară ca niciodată. Înacest moment nu se pune problema privind aderarea Moldovei la NATO, iarspeculaţiile care se fac pe acest subiect sînt politizate şi nucorespund realităţii. Este important să ştiţi că dialogul dintre R.Moldova şi NATO, axat primordial pe prevederile Planului Individual deAcţiuni al Parteneriatului (IPAP), presupune reformarea sectorului deapărare şi securitate al ţării. Priorităţile acestei cooperări vizeazăridicarea nivelului capacităţilor de instruire a efectivului şisporirea capabilităţilor de menţinere a păcii.

    „I”: Care este viziunea Dvs. privind detaşarea militarilor Armatei Naţionale în operaţiuni internaţionale?

    VitalieMarinuţa: Am fost şi sînt partizanul participării R. Moldova la misiunide menţinere a păcii la nivel internaţional, fie sub egida ONU, OSCEsau alte formate acceptate de legislaţia în vigoare. Sînt adeptul ideiică adevăraţii militari se cresc şi se formează în teatre de operaţiuni,pe cîmpul de luptă. În plus trebuie să recunoaştem că detaşările înoperaţiuni internaţionale reprezintă şi stimulent economic pentrumilitarii moldoveni. Astăzi securitatea oricărui stat poate fiasigurată doar prin cooperare. Interdependenţa pe tot spectrul vieţiistatale şi ameninţările curente nu permit organizarea protecţieiunilaterale. Lumea democratică nu mai poate tolera riscurile deterorism sau riscurile de ameninţări asimetrice. Iar misiunea de adiminua aceste riscuri revine armatelor moderne, armatelor statelordemocratice.

    „I”: Cum o să luptaţi cu fenomenul infracţiunilor din armată?

    VitalieMarinuţa: Huliganismul de cazarmă este incompatibil cu statutul demilitar şi va fi eradicat din colectivele militare. Drepturile şidemnitatea fiecărui militar vor fi respectate indiferent de grad şifuncţie. Fiecare infracţiune comisă de cei care poartă uniformamilitară va fi anchetată, iar cei vinovaţi vor fi sancţionaţi conformlegislaţiei în vigoare.

    „I”: Guvernul şi-a asumatangajamentul privind liberalizarea spaţiului mediatic şi garantarealibertăţii de exprimare. Care este opinia Dvs. faţă de mass-media?

    VitalieMarinuţa: Democraţia ne obligă să creăm un mediu în care armata să fieînţeleasă şi sprijinită, iar acest lucru nu este posibil decît prinexistenţa libertăţii presei, care este un atribut esenţial alprogresului. Reflectarea obiectivă, veridică şi echidistantă aevenimentelor desfăşurate de Armata Naţională, reprezintă pentruMinisterul Apărării cel mai bun instrument pentru obţinerea încrederiişi sprijinului populaţiei.
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com