• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Cum va reuşi guvernul să aprovizioneze elevii cu manuale în noul an şcolar?

    Cum va reuşi guvernul să aprovizioneze elevii cu manuale în noul an şcolar?

    13.07.2009  

    În ultimii ani învăţământul din Republica Moldova a suferit mai multe intervenţii negative. Una dintre ele este distrugerea metodică şi sistematică a sistemului naţional de elaborare şi editare a manualelor. După ce Banca Mondială, în mai mult de zece ani, a investit în Republica Moldova sume enorme – 20 mln. dolari pentru Proiectul de Reformă a Învăţământului, dintre care aproximativ 11 mln. pentru elaborarea, editarea şi dezvoltarea manualelor noi (până atunci manualele erau traduse din limba rusă), au fost puse bazele şi într-adevăr a început o reformă în acest domeniu – guvernarea comunistă, la iniţiativa şi sub conducerea nemijlocită a viceprim-ministrului Victor Stepaniuc, a preluat controlul asura procesului de elaborare şi editare a manualelor. S-a creat o piramidă în care vârful decizional absolut este însuşi viceprim-ministrul, autorul noului regulament, care include un mecanism rudimentar de evaluare a manuscriselor elaborate numai de autori, care, mai apoi, vor fi multiplicate de edituri, la rândul lor, excluse din procesul editorial în general. Trei instanţe de evaluare vor include, în ideea regulamentului, doar un specialist, maximum doi, competenţi în didactica disciplinei, toate deciziile fiind aprobate de o instanţă supremă, condusă de actualul viceprim-ministru, care este, din oficiu, singurul membru permanent al acestei structuri. Astfel, toţi banii acumulaţi în Fondul extrabugetar de manuale, bani acumulaţi din cotizaţiile părinţilor, nu din buget, vor fi gestionaţi în conformitate cu noua structură de viceprim-ministrul Victor Stepaniuc.
    Concurenţa şi calitatea au fost excluse în favoarea unei construcţii centralizate; în consecinţă, a degradat întregul sistem educaţional. Ne-am convins de aceasta din experienţa nereuşită a Guvernului de editare a manualelor de Istorie integrată: s-au cheltuit sume enorme, au apărut manuale pline de greşeli; unele tiraje au şi fost distruse pentru a acoperi incompetenţa şi până în prezent nu au fost editate manuale pentru toate clasele.
    Ultimul experiment, când la concursul de manuale după noul regulament în loc de 80 de oferte au fost prezentate doar 16, a fost un eşec total. Fiind din timp preîntâmpinaţi de peste 100 de autori de manuale, printr-o scrisoare adresată preşedintelul Republicii Moldova, prim-ministrului şi ministrului învăţământului, Guvernul a ignorat totalmente experienţa de ani a acestor pedagogi de cea mai înaltă calitate şi cu grade ştiinţifice.
    Este inadmisibil şi accentul ideologic deosebit care a fost pus pe corespunderea manualelor Constituţiei şi altor legi. Documentele de bază ale procesului educaţional, parte a standardelor naţionale în domeniul educaţiei, sunt Curriculumul de bază şi cele disciplinare care, bineînţeles, fiind aprobate de minister, corespund Constituţiei.
    Întrebarea logică pusă de fiecare părinte este: cum va reuşi guvernul să aprovizioneze elevii cu manuale în noul an şcolar, când regulamentul aprobat de BM a fost lichidat, iar regulamentul lui Stepaniuc a eşuat? O altă întrebare se impune permanent: cât vor mai dura experimentele guvernării comuniste pe copiii noştri?

    Discurs rostit de Oleg Bodrug, candidat electoral, în cadrul conferinţei ”Criza sistemului educaţional din Republica Moldova – rezultatul ineficienţei guvernării comuniste”

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com