print
Dorin Chirtoacă - noul președinte al PL, ales de Congresul V al partidului
01.12.2018
2913 Accesări

Cu 1002 de voturi PRO, 0 voturi ÎMPOTRIVĂ și 9 abțineri, din cei 1011 delegați înregistrați la Congresul V al Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă a fost ales noul președinte al PL, astăzi, în ziua de 1 decembrie ce poartă o puternică încărcătură simbolică, când sărbătorim, totodată, Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri.

În deschiderea evenimentului, delegații la Congres au onorat imnul României ”Deșteaptă-te române”, imnul R. Moldova ”Limba noastră” și imnul Partidului Liberal „Libertatea - floare a speranței", interpretat de corul Moldova, dirijor Valentin Budilevschi. Ulterior, Congresul și-a început lucrările, adoptând, în unanimitate, ordinea de zi.

Pentru desfășurarea lucrărilor Congresului, delegații au ales Comisia de numărare a voturilor, Comisia de validare a voturilor, Comisia de redactare a Statutului PL și Comisia de redactare a Programului Politic.
Cu un mesaj video de felicitare și susținere pentru președintele PL, Mihai Ghimpu și participanții la Congres au venit Hans Van Baalen, Președintele ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa) și Sir Graham Watson, fostul lider al liberalilor europeni.

În cadrul Congresului, Mihai Ghimpu a prezentat raportul de activitate pentru 4 ani, în calitate de președinte, a trecut în revistă cele mai importante evenimente și realizări ale Partidului Liberal din ultimii 4 ani de activitate, pe linie parlamentară, ministerială și municipală.

Raportul prezentat de către Mihai Ghimpu a fost supus dezbaterilor, astfel, alocuțiuni au avut: Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, Violeta Roșca, președinte a OTPL Drochia, Roman Boțan, deputat, Iure Chirinciuc, președinte a OTPL Ungheni, Grigorie Duluță, frontist, membru a OTPL Briceni, Ion Apostol, secretar general al PL și Ion Casian, deputat. Raportul a fost aprobat de către Congres cu vot unanim. Totodată, delegații Congresului au aprobat statutul și programul politic al partidului pentru următorii 4 ani.

Pentru funcția de Președinte al Partidului Liberal au fost propuși 3 candidați - Dorin Chirtoacă, Roman Boțan și Valeriu Munteanu. Ultimii doi și-au retras candidaturile în susținerea lui Dorin Chirtoacă. După procedura de vot, Congresul l-a ales pe Dorin Chirtoacă în funcția de președinte al Partidului cu 1002 (din 1011 delegați înregistrați) de voturi „Pro", 0 - „împotrivă", iar 9 delegați s-au abținut să voteze. În urma amendamentelor făcute în statutul PL, dlui Mihai Ghimpu I s-a coferit titlul de președinte de onoare al PL.
Congresul a ales și membrii Consiliului Republican al PL, în total 105 la număr. În urma amendamentelor făcute la statutul PL, dlui Mihai Ghimpu I s-a conferit titlul de președinte de onoare al PL.

Congresul V al PL a adoptat 2 rezoluții: 1) Cu privire la degradarea democrației în R. Moldova; 
2) R. Moldova cel de-al doilea stat românesc, PL – stegarul Unirii. În cadrul Congresului V al PL a fost votată și Declarația de Unire cu România, adoptată de Consiliul Republican al PL.

Președintele ales al PL, Dorin Chirtoacă a închis lucrările Congresului, adresând un mesaj de mulțumire tuturor delegaților pentru efortul făcut de a fi prezenți la Congres și pentru încrederea acordată, exprimându-și recunoștința pentru președintele de onoare Mihai Ghimpu, în misiunea grea și demnă de fi la cârma unui partid timp de 20 de ani, partid ce a obținut realizări semnificative în lupta pentru idealul national.

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.