print
Mihai Ghimpu: Vreau dreptate pentru Băsescu şi onoare pentru basarabeni
22.10.2016
3338 Accesări

Dragi români basarabeni, fraţi şi surori, aţi văzut în această campanie electorală că nu am comentat ce spun alţi politicieni. Am socotit că nu aceasta este treaba unui bărbat de stat. Eu îmi iau mesajele şi ideile din necazul, durerea şi nădejdea cetăţenilor Republicii Moldova, nu din fluxurile de ştiri de pe internet. Dar nu am putut sta deoparte când am aflat despre declaraţia necugetată a deputatului Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PDM. Mulţi politicieni vorbesc fără să gândească mai înainte, dar în cazul lui Dumitru Diacov trebuie să iau poziţie în apărarea onoarei cetăţenilor Republicii Moldova pe care Diacov îi face de ruşine.

Dumitru Diacov a declarat că dacă Marian Lupu ar deveni cumva preşedintele Republicii Moldova, ar trebui numaidecât să anuleze decretul prin care Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, precum şi familia sa, au primit cetăţenia Republicii Moldova, pe motiv că această decizie ar avea multe încălcări.

Eu nu am vorbit de ceva vreme cu Traian Băsescu şi nu am avut întotdeauna cele mai bune relaţii, fie şi pentru că nu am dat curs unora dintre cererile sale. După cum ştie toată lumea, în spatele lui Ghimpu se află tot Ghimpu, şi eu nu accept să fac decât ceea ce cred eu că este bine şi nu sunt răspunzător decât în faţa conștiinței mele și a cetăţenilor Republicii Moldova. Dar nu pot să tac în faţa declaraţiilor lui Dumitru Diacov care îl fac de ruşine nu doar pe el, dar toată Republica Moldova.

Ce vor zice fraţii de peste Prut când vor afla că Băsescu, care a accelerat în anul 2009 procesul de redobândire al cetăţeniei române, de care au beneficiat sute de mii de basarabeni nu are dreptul nici să primească un paşaport al Republicii Moldova? Sau poate pe Diacov tocmai asta îl deranjează, că basarabenii primesc cu sutele de mii cetăţenia Ţării Mamă, România?

Aşa că, în numele tuturor românilor basarabeni care se simt ruşinaţi pentru declaraţia lui Diacov, îmi cer scuze, nu atât faţă de Traian Băsescu, care merită din plin aceste scuze, cât faţă de românii din Ţara Mamă care ar putea crede că noi, basarabenii, suntem cu toţii ca Diacov, ori că Diacov ne-ar reprezenta pe noi.

În al doilea rând, eu respect în primul rând funcţia, iar Traian Băsescu a fost preşedintele Ţării Mamă, România. Eu ştiu că în Republica Moldova sunt oameni care urăsc România şi pe români, dar pentru că nu au bărbăţia să o spună pe faţă, atunci îl înjură pe Traian Băsescu şi, uneori, chiar pe mine, Mihai Ghimpu, deşi eu nu reprezint Ţara Mamă ci doar pe alegătorii mei, românii basarabeni. Dar vreau acum să apăr şi România, care este ţinta adevărată a lui Diacov, nu Băsescu.

Nu este loc aici să înşir câte a făcut România pentru Republica Moldova, pentru fiii săi de dincoace de Prut, de la majorarea la 5000 de burse a locurilor pentru tinerii basarabeni aflaţi la studii în România până la tranşa de 60 milioane euro din împrumutul total de 150 milioane euro, fără de care nu am fi putut plăti acum, în luna octombrie, pensiile şi salariile. Mă refer doar la libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova, semnarea Acordului de Asociere cu UE şi la contribuţia României, dar şi a lui Băsescu personal, pe durata mandatului său de preşedinte. Numai că Dumitru Diacov vrea să se răzbune pe Băsescu pentru că fostul preşedinte a spus că proiectul de ţară al României trebuie să fie Unirea cu Republica Moldova.

Gherman Gorbunţov, bancherul negru al mafiei ruse i-a dat un milion de dolari lui Voronin în 2009 pentru a cumpăra cetăţenia Republicii Moldova, dar pe Dumitru Diacov nu l-am auzit că i-a cerut preşedintelui Voronin să anuleze decretul prin care mafiotul rus a primit cetăţenia, aşa cum cere acum anularea decretului dat pentru cetăţenia lui Băsescu. În 2011 teroristul cecen Amran Islan Dikaev a fost împuşcat la Odesa de colaboratorii organelor de securitate ucraineşti. Asupra trupului neînsufleţit al teroristului s-a găsit un paşaport moldovenesc. Dikaev era şi concetăţeanul nostru sub numele de Nicolae Tabac. Nu l-am auzit nici atunci pe Dumitru Diacov să ceară vreo anchetă pentru a se cerceta dacă cetăţenia republicii i s-a dat lui Dikaev „cu careva încălcări”, cum cere acum despre Traian Băsescu. Pentru dânsul mafioţii ruşi şi ceceni sunt demni cetăţeni ai Republicii Moldova, dar Traian Băsescu, fostul preşedinte al României ne face de ruşine şi trebuie numaidecât să-i anulăm cetăţenia.

Tot aşa a socotit coaliţia din 2014 şi cu Aeroportul Internaţional Chişinău - AIC. Pentru dânşii, mafioţii ceceni şi ruşi au fost buni să ia pe nimic aeroportul. Dar „Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti”, cu 10 milioane pasageri anual pe cele două aeroporturi bucureştene, Otopeni şi Băneasa n-a fost bună să fie invitată la privatizarea AIC. Nici România nu merita, că tot nu a făcut nimic pentru noi.

Nu în ultimul rând, declaraţia lui Dumitru Diacov mă indignează pentru că arată dispreţ total faţă de lege şi faţă de instituţiile statului. Diacov, deşi este făcător de legi în parlament, nu ştie că nu este suficientă anularea decretului prin care Traian Băsescu a primit cetăţenia Republicii Moldova. Băsescu este de acum cetăţean al republicii şi niciunui cetăţean al Republicii Moldova nu i se poate retrage cetăţenia decât în condiţiile Legii 596 din 1991, de care văd că lui Diacov nu-i pasă. În plus, Curtea Constituţională a respins contestaţia dodonilor împotriva decretului de acordare a cetăţeniei lui Băsescu. Dar lui Diacov nu-i pasă nici de Curtea Constituţională. Poate că nu îi pasă nici de partenerii noştri euro-atlantici, pentru care supremaţia legii şi drepturile omului reprezintă cel mai important lucru.

Încă o dată, îmi cer eu, Mihai Ghimpu, scuze, lui Traian Băsescu, fraţilor din Ţara Mamă dar şi românilor basarabeni, iar lui Dumitru Diacov să-i fie ruşine.

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.