print
Deputații PL au depus o sesizare la CC privind afacerea cu țigări a Coaliției de guvernare
17.03.2014
2394 Accesări

Deputații Partidului Liberal au depus astăzi, 17 martie 2014, o sesizare la Curtea Constituțională privind controlul constituţionalităţii dispoziţiilor Codului Fiscal  ce vizează modificarea cotei accizului la articolele din  tutun şi au ca finalitate falimentarea  producătorilor autohtoni.

Obiectul sesizării îl constituie dispoziţiile Legii în referinţă prin care Parlamentul a modificat unilateral, contrar propunerii înaintate de Guvern şi fără acordul acestuia, cota accizului la țigările de foi (inclusiv cele cu capete tăiate) şi trabucuri (ţigări fine), conţinând tutun, indicate la poziția tarifară: “240220” din Anexa nr. 1 la titlul IV din Codul fiscal, ce au ca finalitate falimentarea producătorilor autohtoni.

Autorii sesizării au argumentat că acest proiect este neconstituţional, întrucât a fost adoptat cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale ce vizează înaintarea unui proiect (amendament) de Lege, prevăzute în Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr. 797 din 02.04.96 şi Legea privind actele legislative nr. 780 din 27.12.2001, în lipsa avizului pozitiv al Guvernului, a avizelor Comisiilor permanente a Parlamentului şi a Direcţiei juridice a Secretariatului Parlamentului.

„Este bine cunoscut ca ţigările de import sunt mai scumpe decât cele autohtone, or, Guvernul, la înaintarea propunerii de stabilire a cotei „ad valorem” în cuantum de “31%” în coraport cu “24%” adoptat de Parlament, a prevăzut expres acest fapt.
La caz considerăm că intenţia unui grup restrâns de persoane ce au promovat acest proiect (sub paravanul Comisiei economie buget și finanțe) de lege a avut scopul de a falimenta producătorii autohtoni, în special S.A. „Tutun-CTC”, pentru ulterioara privatizare la preţ derizoriu. „Formula de falimentare” este extrem de simplă – atât la importul ţigărilor, cât şi la producătorii autohtoni se aplică aceiaşi cotă fixă de acciz, 75 lei la 1000 de ţigări, iar cota „ad valorem”, care se calculează din preţul unui pachet a fost menţinută, în situaţia în care Guvernul a propus majorarea acesteia, inclusiv pentru a acumula anumite venituri suplimentare la BPN” - se menționează în sesizarea depusă la CC.

Deputații PL au solicitat Înaltei Curţi de Jurisdicţie Constituţională să exercite controlul constituţionalităţii şi să declarare neconstituţional textul:  “75 lei + 24%” de la poziţia tarifară „240220” din Anexa nr.1 la titlul IV din Codul fiscal, expus în redacţia Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 324 din 23.12.2013.

Vezi aici sesizarea depusă la CC


Departamentul Imagine și Comunicare al PL
17 martie 2014
Copyright © 2022 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.