print
DECLARAȚIA Partidului Liberal cu privire la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei
01.03.2014
2505 Accesări
Partidul Liberal condamnă Decizia votată  în unanimitate de către Duma rusească de a trimite armata Federației Ruse în Ucraina.

Agresiunea militară  a Federației Ruse în Ucraina repetă scenariul Republicii Moldova din 1992, când a fost declanșat conflictul armat de pe Nistru, și cel al războiului din Georgia, 2008 – în toate aceste 3 situații, Federația Rusă a trimis forțe armate, creând teritorii separatiste: Transnistria(din Republica Moldova), Akhazia(din Georgia), iar acum Crimeea(din Ucraina).

PL condamnă politica ocupantă a Federației Ruse și consideră că fiecare stat are dreptul să decidă de sine-stătător la care Uniune să adere.

Agresiunea Rusiei în Republica Moldova, Georgia și acum Ucraina demonstrează, repetat, dorința Federației Ruse de a restabili dominația în vecinatate așa cum a fost pe timpul Rusiei țariste și a  URSS-ului.

PL considera ca  pretinsele „argumente” și pretextele dubioase ale Rusiei de „protejare” a cetățenilor ei nu sunt decât niște invenții și povești pentru copii. Adevărul este că Rusia nicicum nu se poate debarasa de politica sa imperialistă.

 PL militează pentru integritatea teritorială a Ucrainei, susținând viitorul european al acestei țări și cere Federației Ruse să oprească imediat agresiunea nedisimulată şi să-şi retragă militarii din Crimeea, întrucât problema Ucrainei este o problemă de ordin intern, și Federația Rusă nu are nici un drept să se implice.

Totodată, PL solicită Coaliției de guvernare și Președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, să adopte în regim de urgență o Declarație oficială din partea Republicii Moldova în care să condamne agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei pentru că s-a încălcat suveranitatea ei și pentru a preveni o situație similară și în Republica Moldova.

Partidul Liberal susține cursul european al Ucrainei și ne exprimăm solidaritatea față de cetățenii ucraineni care își doresc Libertate și un viitor mai bun în Uniunea Europeană.

Chișinău,
1 Martie 2014
Copyright © 2021 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.