print
Tatiana Potâng: Se planifică crearea a cinci centre de învăţare şi predare a limbii române pentru alolingvi
16.12.2011
2114 Accesări

Viceministrul educaţiei, Tatiana Potâng, a participat ieri la conferinţa de totalizare a activităţilor pentru anul 2010-2011 „Integrarea lingvistică a minorităţilor Naţionale din Republica Moldova. Rezultate, Obiective şi Direcţii prioritare”, organizată de Biroul Relaţii Interetnice din Moldova.

Viceministrul educaţiei s-a referit, în principal, la două iniţiative ale Ministerului Educaţiei, una deja în derulare, şi anume, „Integrarea socială şi lingvistică a elevilor alolingvi prin extinderea numărului de discipline şcolare studiate în limba română”. Ministerul Educaţiei a desemnat 10 licee pilot, cu predare în limba rusă, unde se implementează deja proiectul educaţional respectiv. Iar 32 de profesori predau în 54 de clase alolingve şi alte discipline în limba română. Viceministrul educaţiei a anunţat de asemenea că în Moldova se preconizează instituirea a cinci centre de instruire şi mentorat în utilizarea curentă a limbii române. Aceste centre vor activa la Cahul, Edineţ, Bălţi, Chişinău şi în UTA Găgăuzia. Centrele vor oferi servicii de învăţare a limbii române, dar şi cursuri de formare pentru profesori.

Ele vor fi dotate cu utilaj performant şi materiale didactice. Printre alte măsuri de eficientizare a calităţii studiului limbii române, viceministul educaţiei a mai specificat: formarea profesorilor, iniţierea concursurilor televizate şi radiofonice în limba română cu participarea exclusivă a elevilor din mediul alolingv, accesul elevilor performeri la un cadru competitiv echitabil prin Olimpiada Republicană la limba şi literatura română.

De asemenea, Tatiana Potâng, a menţionat că vor fi organizate şedinţe cu managerii şcolari, responsabilii de limba română, profesorii şcolari din şcolile cu predare în limba rusă,cu privire la cerinţele de utilizare a limbii române, dar şi şedinţe cu părinţii, elevii despre necesitatea cunoaşterii limbii române.

Conferinţa a avut loc în cadrul Programului de instruire lingvistică pentru minorităţile naţionale din Republica Moldova, implementat cu suportul financiar al Înaltului Comisariat pentru Minorităţi Naţionale din cadrul OSCE (Haga), în colaborare cu Biroul Relaţiilor Interetnice din Moldova.

www.edu.md

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.