print
Reforma sistemului de învăţământ secundar profesional, în atenţia Viceprim-ministrului Mihai Moldovanu
08.12.2011
2087 Accesări

Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu a prezidat astăzi şedinţa Consiliului coordonator naţional în domeniul învăţământului secundar profesional.

În cadrul şedinţei s-au abordat subiecte ce ţin de noile tendinţe de modernizare a învăţământului secundar profesional, sarcinile şi măsurile de eficientizare a acestuia, calitatea studiilor şi calificarea absolvenţilor, precum şi proiectele internaţionale în proces de implementare.

Ministerul Educaţiei a prezentat situaţia actuală din domeniul învăţământului secundar profesional, cu referire la activitatea şcolilor de meserii, şcolilor profesionale, colegii şi concepţia de dezvoltare a acestui domeniu racordat la standardele europene.

Mihai Moldovanu a subliniat că reformarea şi dezvoltarea învăţământului vocaţional şi racordarea acestuia la cerinţele pieţii muncii, atât naţionale, cât şi europene constituie o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova.

În aceiaşi ordine de idei, Viceprim-ministrul a vorbit despre importanţa implicării mediului antreprenorial în instruirea profesională şi formarea meseriaşilor competitivi pe piaţa muncii, sectorul dat reprezintînd potenţialul angajator al studentului.

Reprezentanţii Patronatelor au salutat invitaţia de  participare la procesul de reformă a sistemului de învăţământ profesional. Ei şi-au exprimat disponibilitatea de a fi antrenaţi nemijlocit şi în procesul de elaborare a curriculei, a standardelor ocupaţionale şi a nomenclatorului de meserii.

Reprezentanţii mediului de afaceri au fost solidari cu ideea că agenţii economici trebuie să-şi asume şi misiunea de responsabilitate socială şi să investească în instituţiile de învăţământ profesional, pentru ca ulterior investiţiile să se convertească în absolvenţi/angajaţi profesionişti.

La capitolul conţinuturi educaţionale şi manuale, Vicepremierul a menţionat importanţa corelării lor cu cerinţele pieţii muncii.

Viceprim-ministrul a menţionat că Guvernul este consecvent în acest domeniu şi la 6 decembrie curent a fost aprobată "Metodologia cu privire la elaborarea standardelor ocupaţionale în diferite domenii" de către Guvern. Standardele ocupaţionale vor asigura pregătirea resurselor umane pentru un sistem competitiv şi va contribui la identificarea corectă a calificărilor pentru piaţa muncii.

La moment, în Republica Moldova funcţionează 70 de instituţii de învăţământ secundar profesional, cu un contingent total de 20 000 de elevi la 85 de meserii. Studiile se efectuează la buget circa 90% şi contract 10%.

www.gov.md

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.