print
Vedeți aici concluziile Comisiei de Monitorizare APCE
13.12.2010
2754 Accesări

La 10 decembrie la Paris a avut loc şedinţa Comisiei pentru respectarea obligaţiunilor şi angajamentelor statelor membre ale Consiliului Europei (Comisia de Monitorizare APCE) la care a participat deputatul din partea PL  Ana Guţu, şefa delegaţiei RM la APCE. 

Ana Guţu  a prezentat situaţia postelectorală din RM, informaţii privind posibilele coaliţii postelectorale şi a reiterat necesitatea de a găsi o soluţie viabilă pentru alegerea preşedintelui RM. Deputatul PCRM Grigore Petrenco a criticat actuala guvernare pentru pretinsele fraude comise în ziua alegerilor, referindu-se la listele suplimentare ale votanţilor. Membrul Comisiei de Monitorizare  din partea Stângii Unite Europene, Laakso a întrebat care este rolul României în politica externă a Republicii Moldova, fiind asistat şi de deputatul Petrenco, care a învinuit România de nerecunoaşterea identităţii moldoveneşti a cetăţenilor moldoveni. Un alt membru al comisiei de monitorizare Doamna Taktakishwili din Georgia, care a participat la procesul de monitorizare a alegerilor parlamentare din RM din 28 noiembrie a menţionat progresul făcut de actualele autorităţi în asigurarea unui proces electoral liber şi corect.

Deputatul Adrian Năstase i-a  răspuns lui Grigore  Petrenco şi domnului Laakso că România a recunoscut RM în frontierele moştenite din fosta URSS, iar recenta încheiere a Tratatului cu privire la regimul de frontieră între România şi RM este un exemplu elocvent de corectitudine în relaţiile de bună vecinătate şi mai ales în intenţia României de a susţine parcursul european al RM. Andreas Gross, reprezentantul Elveţiei în comisie, a sugerat politicienilor din RM să rezolve criza politică prin înaintarea unui candidat neutru la funcţia de preşedinte a RM.

El s-a arătat îngrijorat de oligarhizarea clasei politice din țara noastră. La finalul  şedinţei raportorul pentru RM  Ejidijus Vareikis   a concluzionat că în RM în urma celor 3 runde de alegeri parlamentare procesul de democratizare a societăţii moldoveneşti a avut doar de câştigat. Dumnealui a făcut o constatare interesantă, şi anume, cetăţenii RM au demonstrat o stabilizare a opţiunilor lor electorale, deoarece 90% din votanţi au ales 4 partide, acordând un vot nesemnificativ partidelor radicale pro-ruse sau de altă  orientare, iar pentru redistribuire au rămas foarte puţine mandate.

Vareikis a  menţionat de asemenea, că PCRM scade vizibil în preferinţele populaţiei, iar în caz de alegeri parlamentare anticipate partidele liberale vor avea o victorie clară asupra PCRM, astfel poziţionarea partidelor politice fiind foarte diferita de cea din Parlamentul European şi APCE:  în RM nu există un partid socialist puternic, cu e cel european, numărul doi după PPE, partidele liberale se situează pe locul doi, pe când în Europa ele sunt pe locul trei, iar pe locul întâi în preferinţele electoratului moldovenesc rămâne PCRM, partid care în Europa se află pe ultimul loc.

Preşedintele Comisiei de Monitorizare Dick Marty a recomandat parlamentului nou ales să reuşească nominalizarea componenţei noii delegaţii a RM la APCE până la sesiunea din ianuarie 2011, acesta fiind un semn pozitiv al stabilizării situaţiei politice din RM. Comisia de Monitorizare va continua observarea procesului de democratizare instituţională a RM.

www.anagutu.net

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.