print
Ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru participă la Conferinţa ONU privind clima
21.12.2009
2137 Accesări

La 21 decembrie 2009, în capitala Danemarcei – Copenhaga, îşi va finaliza lucrările cea de-a 15 Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Negocierile organizate la nivel de experţi au luat sfârşit şi în prezent au loc şedinţele la nivel înalt.

Delegaţia Republicii Moldova este condusă de către ministrul mediului Gheorghe Şalaru. La această întrunire participă, de asemenea, un şir de reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale de mediu din republică.

Şedinţele conferinţei a cincisprezecea sunt conduse de dl Connie Hedegard, ex-ministru pentru energie şi schimbările climatice al Danemarcei. Actualmente, dânsul deţine în cadrul Comisiei Europene funcţia de comisar pentru schimbările climatice.

Ministrul Gheorghe Şalaru a participat la reuniunile ministeriale ale ţărilor în curs de dezvoltare pe tema „Schimbările climatice şi dezvoltarea”. Conducătorul autorităţii centrale de mediu, a avut întrevederi cu un şir de miniştri de mediu din mai multe ţări ale Uniunii Europene care acordă asistenţă Republicii Moldova. O discuţie sinceră, interesată, pe marginile colaborării moldo-române în domeniul protecţiei mediului dl G. Şalaru a susţinut-o cu preşedintele României Traian Băsescu.

Conferinţa COP15 de la Copenhaga reprezintă un moment de turnură în istoria protecţiei mediului, un moment care va determina poziţiile marilor puteri cu privire la schimbarea climei, la posibilităţile de redresare a situaţiei şi la sacrificiile pe care sunt dispuşi să le facă pentru a stopa acest proces.

Preşedintele celei de-a 15-a Conferinţe ONU cu privire la Schimbarea Climei, Connie Hedegaard, s-a exprimat în acest aspect că „acum se va decide calea pe care o va alege umanitatea – cea care duce spre prosperitatea verde şi un viitor durabil sau cea în care nu se va întreprinde nimic şi se va lăsa o datorie enormă, care va trebui să fie achitată de urmaşii noştri.”     

Conferinţa ONU privind Schimbările Climatice reprezintă cel mai important eveniment mondial de mediu al anului. În cadrul acestui for mondial de excepţie reprezentanţii statelor participante vor negocia un nou acord prin care vor fi stabilite nivelele de reducere a emisiilor de CO2, incluse într-un acord care-l va succede pe vestitul Protocol de la Kyoto, începînd cu anul 2012. Se aşteaptă ca în rezultatul conferinţei a 15-a să fie încheiat un acord politic, ca apoi, în 2010 să fie elaborat şi ulterior semnat un acord internaţional juridic, privind reducerea emisiilor de CO2 la nivel global.

Sursa: Serviciul de Presă a Ministerului Mediului

Copyright © 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.