print
Veaceslav UNTILA, deputat PL, Președintele Comisiei securitate, națională, apărare și ordine publică, a participat la lucrările Sesiunii de Primăvară a Adunării Parlamentare NATO, care s-a desfăşurat la Tirana, Republica Albania
09.06.2016

Veaceslav UNTILA (deputat PL, Președintele Comisiei securitate, națională, apărare și ordine publică), a participat în calitate de șef al delegaţiei Parlamentului Republicii Moldova la lucrările Sesiunii de Primăvară a Adunării Parlamentare NATO, care s-a desfăşurat la Tirana, Republica Albania 29 – 30 mai 2016

La Sesiunea de Primăvară au participat peste 50 de delegații parlamentare din statele membre și partenere ale NATO/ parlamentari din cele 28 state membre NATO, din America de Nord şi Europa, precum şi delegaţi din statele asociate, statele partenere regionale, statele asociate mediteraneene şi cele cu statut de observator. De asemenea, la lucrările sesiunii a participat și delegația Parlamentului European. În cadrul Sesiunii de primăvară s-au discutat proiectele rapoartelor Comitetelor referitoare la securitatea din regiune și cea internațională, precum și s-a adoptat proiectul Declarației privind o agendă unită și fermă pentru Summitul NATO de la Varșovia, care va avea loc în perioada 8-9 iulie 2016.

În perioada 28-29 mai s-au desfășurat reuniunile celor cinci Comitete ale AP NATO în cadrul cărora au fost puse în discuție proiectele rapoartelor Comitetelor, precum și membrilor Comitetelor li s-a oferit posibilitatea de a comunica cu oficiali guvernamentali, politicieni, reprezentanți ai mediului academic și experți în diverse domenii.

Delegația Parlamentului RM la AP NATO a participat la ședința Comitetului pentru securitate și apărare care s-a desfășurat în ziua de 29 mai.

Textul proiectului Declarației, adoptat de către Comitetul permanent al AP NATO și propus spre adoptare în plen nu conține prevederi referitoare la Republica Moldova, ci doar la Ucraina și Georgia. În acest context, delegația Parlamentului RM la AP NATO, în persoana dlui V. Untila, șeful delegației, a propus două amendamente în vederea includerii acestora în textul Declarației.  În urma dezbaterilor în plen s-a convenit asupra acceptării și includerii în textul Declarației a  unui amendament din cele două propuse de delegația Parlamentului RM (alineatul 8, litera e) și a includerii sintagmei ”Republica Moldova, în alineatul 8, litera e).

Pentru Republica Moldova este importantă includerea acestor amendamente în textul Declarației privind o agendă unită și fermă pentru Summitul NATO de la Varșovia în vederea menținerii  atenției asupra situației din Republica Moldova în general și asupra evoluției conflictului  transnistrean în particular.

Serviciul de Presă al PL
09 iunie 2016
Copyright © 2023 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.