Ministerul Apărării a desfăşurat marţi, 11 ianuarie, testarea militarilor cu colectarea analizei de sînge la HIV/SIDA, în conformitate cu Programul Naţional de profilaxie şi control a infecţiei HIV/SIDA şi infecţiilor cu transmitere sexuală pentru anii 2011-2015.
Colectarea sîngelui s-a desfăşurat benevol şi anonim într-un cabinet special amenajat şi cu echipament steril, iar rezultatul testului va fi cunoscut în decurs de 24 de ore. Şeful secţiei organizare şi control a Serviciului medical al Ministerului Apărării, colonel Sergiu Vasiliţa, a remarcat că în prima instanţă vor fi testaţi militarii din în Tabăra militar permanentă 142, iar ulterior şi cei din alte unităţi dislocate în garnizoanele Chişinău, Bălţi, Ungheni şi Cahul.
„În armată se respectă toate măsurile de igienă, militarii primesc lame de ras de unică folosinţă, săpun, pastă şi periuţă de dinţi. Avem grijă să testăm şi militarii care sînt detaşaţi în străinătate la studii sau în diferite misiuni internaţionale. Este vorba despre circa 70 de persoane testate anual atît la plecarea din ţară, cît şi la revenirea în patrie”, a specificat Sergiu Vasiliţa, care a adăugat că pînă în prezent în Armata Naţională nu au fost înregistrate cazuri de infectare cu HIV/SIDA.
Directorul adjunct al Centrul Naţional de Sănătate Publică, Ştefan Gheorghiţă, a declarat că militarii în termen şi pe contract ai Armatei Naţionale au fost informaţi cu privire la infecţia HIV/SIDA şi prevederile programului de combatere a maladiei în cadrul unor şedinţe informative. Totodată, militarii Armatei Naţionale au avut parte de consiliere pre-test şi acces la materiale informaţionale şi de protecţie.
„Campania de informare şi testarea militarilor cu colectarea de sînge la HIV/SIDA este necesară şi foarte actuală. Militarii Armatei Naţionale trebuie să aibă o atitudine responsabilă faţă de modul sănătos de viaţă şi să cunoască care sunt căile de transmitere şi modalităţile de prevenire a infecţiei”, a subliniat Ştefan Gheorghiţă.
Infecţia HIV prezintă o problemă prioritară de sănătate publică în Republica Moldova. Infecţia se înregistrează preponderent în rîndul persoanelor tinere, apte de muncă, sexual active. Astfel, 86,02% din numărul total de persoane depistate se înregistrează în grupul de vîrsta 15-39 ani, inclusiv 23,77% - în rîndul segmentului de vîrstă 20 - 24 ani şi 24,99% - 25-29 de ani.
Potrivit datelor existente, la 1 iunie 2010 au fost înregistrate cumulativ 5999 persoane infectate cu virusul HIV, inclusiv 1891 - în teritoriile de Est. Cea mai înaltă prevalenţă cumulativă la 100 000 mii de persoane se înregistrează în municipiile: Bălţi - 804,86, Chişinău - 135,86; raioanele: Glodeni - 141,49, Basarabeasca - 122,03, Sîngerei - 109,69. În teritoriile de Est prevalenţa infecţiei HIV este de 2,73 ori mai înaltă comparativ cu teritoriile din dreapta Nistrului, constituind 453,59 - în or. Tiraspol şi 531,49 – în raionul Rîbniţa.
Din numărul total de persoane cu HIV/SIDA, în perioada anilor 1987–2009 au decedat 890 de persoane.