• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Declarația Partidului Liberal

    Declarația Partidului Liberal

    31.03.2023  
    Declarația Partidului Liberal
    în legătură cu inabilitatea guvernării PAS în subiectul executării Hotărîrii CC, privind redacția Articolului 13 din Constituție
    Zilele curente, s-a iscat o controversă în problema executării articolului 13 din Constituția R. Moldova, în special, la modul cum a fost înlocuită sintagma „limba moldovenească” cu „limba română”.
    Deși Legea nr. 52 din 16.03.23 privind „Implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale” a fost publicată în Monitorul Oficial, nr. 97-99, art. 150, la 24 martie, abia ieri, 30 martie, a fost publicat în MO articolul 13 din Constituție, ba încă în redacția cea veche, unde se stipula că limba moldovenească este limba de stat și nu limba română. Dar și mai ciudat este că, s-a făcut aceasta, fără trimiterea la norma constituțională, care prevede, că limba de stat funcționează în baza grafiei latine. Iată textul publicat: [art. 13 al. (1) se constată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine”...]
    Numai după ce distinsul jurist, fostul președinte al CC Alexandru Tănase a luat atitudine publică, față de inadvertența celor publicate în Monitorul Oficial, guvernarea PAS și-a corectat greșeala, dar nu în totalitate. Dacă a fost greșeală involuntară sau conștientă, rămâne de văzut.
    În legătură cu cele menționate mai sus, Partidul Liberal face o scurtă retrospectivă a întregii probleme ce ține de articolul 13 al Constituției, venind cu precizările și propunerile sale.
    În primul rând, urmează să accentuăm că înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” este mai întâi un factor istoric și nu face ca PAS-ul să se bată cu pumnul în piept. Pentru că multe generații de patrioți s-au jertfit pentru reintroducerea în drepturi a limbii române, în haina sa firească, alfabetul românesc pe baza grafiei latine. În timp, eforturile populare ale românilor moldoveni din stânga Prutului s-au încununat de succes. Limba română a fost atestată în Rezoluția Marii Adunări Naționale din 27 august 1989 și în Declarația de independență, la 27 august 1991.
    În 1994, însă, la guvernare au ajuns forțe pro-ruse ostile valorilor naționale românești. Parlamentul dominat de revanșarzii pro-imperiali, agrarieni, interfrontiști și socialiști, a adoptat o constituție antinațională, în articolul 13 al cărei au înscris sintagma neadevărului „limba moldovenească”, în loc de „limba română”, încălcând flagrant Declarația de Independență, care prevedea că limba vorbită în RM este limba română.
    În toată perioada sa de activitate, Partidul Liberal a optat neîntrerupt pentru a readuce limba română ca normă constituțională. Iar în 2013, un grup de deputați ai PL din Parlament s-au adresat la Curtea Constituțională cu sesizarea de a ajusta art. 13 din Constituție la Declarația de Independență, care conținea prevederea că limba vorbită și în RM este limba română. Examinând sesizarea, Curtea a hotărît că, limba de stat (oficială) a R. Moldova este limba română, iar Parlamentul este obligat să înlocuiască sintagma „limba moldovenească” cu sintagma „limba română”.
    Deși înlocuirea sintagmei în Constituție necesita o trimitere clară la Hotărîrea în cauză a CC, care stipulează corelarea articolului 13 alineatul (1) la Preambulul Constituției și Declarația de Independență, instituțiile abilitate ale guvernării PAS, publicând în Monitorul Oficial art. 13 în noua redacție, au uitat sau n-au dorit să introducă modificările necesare, timp de o săptămână. Dimpotrivă, au publicat în MO art. 13, după cum am spus mai sus, într-o redacție ce a lăsat in vigoare sintagma „limba moldovenească”, excluzând prevederea constituțională „funcționând în baza grafiei latine”.
    Abia după luarea de atitudine publică a domnului Alexandru Tănase, guvernarea PAS a înlocuit sintagma „limba moldovenească”, din articolul respectiv al Constituției, cu sintagma „limba română”. Însă referința la Hotărîrea nr. 36 a Curții Constituționale din 2013, totuși, lipsește. De ce, oare?
    Prin urmare, Partidul Liberal solicită de la guvernarea PAS să respecte tehnica juridică și să completeze obligatoriu art. 13 (1) din Constituție cu următorul conținut: „Art. 13 al. (1) expus în conformitate cu interpretarea Hotărîrea/ii CCM nr. 36/2013, privind interpretarea articolului 13 alineatul (1) din Constituție în corelație cu Preambulul Constituției și Declarația de Independență a Republicii Moldova.”
    Așadar, în constituție, articolul 13 alineatul (1) trebuie să aibă următoarea redacție:
    „(1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba română, funcționând pe baza grafiei latine. [Art. 13 al. (1) expus în conformitate cu interpretarea Hotărîrea/ii CCM nr. 36/2013, privind interpretarea articolului 13 alineatul (1) din Constituție, în corelație cu Preambulul Constituției și Declarația de Independență ale Republicii Moldova.]”
    Deoarece, în lipsa trimiterii la hotărîrea Curții, nu este ce document stă la baza noii redacții a articolului 13 (1).
    Președinte Mihai Ghimpu
    Chișinău
    31 martie 2023
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com