• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DECLARAȚIA MIȘCĂRII POLITICE UNIREA privind tentativa lui Dodon de anulare a realizărilor Mișcării de Eliberare Națională

    DECLARAȚIA MIȘCĂRII POLITICE UNIREA privind tentativa lui Dodon de anulare a realizărilor Mișcării de Eliberare Națională

    06.02.2020  

    Asistăm în ultima perioadă, deocamdată pasiv, la una dintre cele mai ample ofensive din ultimele decenii ale forțelor pro-imperiale, revanșarde și antinaționale, orchestrată de administrația de la Kremlin și pusă în aplicare de mercenarii autohtoni ai acestor forțe, în frunte cu Igor Dodon.

    Mișcarea Politică UNIREA consideră că în aceste zile este testată capacitatea de reacție a societății civile, a actorilor politici de pe segmentul de dreapta și centru-dreapta, a forțelor politice autentice naționale, care sunt obligate să riposteze, cu eforturi conjugate, pentru a stăvili această ofensivă și a dejuca un astfel de scenariu monstruos și extrem de periculos.

    Numeroasele atacuri recente la cuceririle Mișcării de Eliberare Națională a românilor basarabeni, precum și a reprezentanților grupurilor etnice din Republica Moldova care au sprijinit dezideratele firești ale națiunii titulare de la sfârșitul anilor 80 și începutul anilor 90 ai secolului XX sunt părți componente ale uneia dintre cele mai ample operațiuni speciale de anvergură ale forțelor pro-imperiale ruse, de la proclamarea Independentei de către cel de-al doilea stat românesc, care țintesc refacerea „imperiului râului”.

    Republica Moldova constituie una din direcțiile de atac și de capacitatea noastră de reacție, de riposta noastră concertată, depinde șansa noastră de supraviețuire.

    - Din suita diversiunilor, care sunt parte ale acestei ofensive de anvergura ale forțelor pro-imperiale și revanșarde fac parte atacurile repetate împotriva limbii române și a istoriei românilor. Absurditatea și inconsistența unor atare atacuri se lovesc de deciziile celor mai importante foruri ale celor doua state românești - ale Academiei Române și ale Academiei de Științe a Republicii Moldova, care, de-a lungul ultimelor decenii au adoptat numeroase declarații, ce constituie o pavăză sigură a cuceririlor noastre și pe care suntem obligați să le apăram cu toată vigoarea și fermitatea de care suntem capabili.

    - O altă componentă a acestei diversiuni diabolice o constituie intenția forțelor anti-naționale și pro-imperiale rusești de a reboteza strada Octavian Goga din mun. Chișinău în Alexandr Suvorov. Generalisimul A. Suvorov constituie simbolul politicii de cuceriri ale Imperiului Rus din timpul domniei Ecaterinei a II-a de la sf. sec. XVIII. Aceste cuceriri constituie apogeul expansiunii rusești, care s-a soldat cu anexări succesive ale teritoriilor Ucrainei de la Est de Nipru, cu cele trei împărțiri ale Poloniei, cu incorporarea celei mai mari părți a acesteia în componența Imperiului Rus și lichidarea statului dualist al polonezilor și lituanienilor. O altă victimă ale acestor cuceriri au fost tătarii din peninsula Crimeea, care, după încorporarea acesteia în componenta Imperiului Rus (1783), au avut parte de prima lor deportare.

    - Primarul socialist al Chișinăului, Ion Ceban, intenționează să deschidă la Chișinău, la comanda Moscovei un muzeu „al blocadei Leningradului”, iar Igor Dodon stăruie pe amenințarea de a închide muzeul ocupației de la Casa Armatei din Chișinău.

    - La adoptarea bugetului municipiului Chișinău pentru 2020, deliberat au fost anulate compensațiile pentru victimele deportărilor staliniste.

    - Dodon Igor a dat indicație autorităților municipale, aflate sub control socialist să identifice surse financiare pentru reparația cât mai grabnică a Muzeului Pușkin, chiar dacă această instituție nu se află în subordinea autorităților municipale.

    - Primul ministru Ion Chicu a declarat că până la 9 mai va fi reparat (din nou!) Memorialul Eternitate, la reparația căruia acum 15 ani s-au cheltuit mai multe zeci de milioane de lei.

    - Primăria Chișinău a plătit recent 344 de mii de lei pentru reparația monumentului comunist din fața Academiei de Științe, chiar dacă acești bani nu erau bugetați.

    Avalanșa de acțiuni antinaționale și propagandistice ale administrației ruse la Chișinău, ilustrate de Igor Dodon și Partidul Socialiștilor demonstrează că este nevoie de o coagulare a tuturor forțelor pro occidentale din societatea românească din stânga Prutului pentru a putea rezista împotriva mașinăriei imperiale rusești.

    În aceste condiții Mișcarea Politică UNIREA condamnă toate acțiunile din arsenalul propagandistic al Federației Ruse la Chișinău și declarară începerea unei campanii ample de demascare a atentatelor la identitatea noastră națională de către actuală guvernare. Anunțăm, începând de astăzi, mobilizarea tuturor forțelor politice și civice naționale în apărarea adevărului istoric și a identității noastre!

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com