• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (INTERVIU) Ion Cebanu: Azi la Primărie este dezastru, ridicol și lipsă de viziune

    (INTERVIU) Ion Cebanu: Azi la Primărie este dezastru, ridicol și lipsă de viziune

    08.09.2018  

    În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, șeful fracțiunii liberalilor în Consiliul Municipal Chișinău (CMC), Ion Cebanu a vorbit despre cum califică situația din Primărie după alegerile locale anticipate ale primarului capitalei, ce proiecte aprobate de CMC le consideră de succes și la ce proiecte lucrează, despre viitoarele alegeri parlamentare, dar și despre alte aspecte importante.

    T.: Dle. Cebanu, cum calificați situația din Primăria mun. Chișinău după alegerile locale anticipate ale primarului capitalei?

    I.C.: Situația din Primăria mun. Chișinău este dezastruoasă – pe de o parte avem funcționari care evită luarea unor decizii pe marginea unor probleme curente, pe de altă parte – blocaj în Consiliul municipal unde așteaptă să fie examinate peste 1600 de subiecte.

    Straniu este faptul că cei care pe vremea dl. Dorin Chirtoacă erau critici de serviciu ai activității Primăriei acum au luat apă în gură, nu se mai aud, nu se mai văd, ori Dorin Chirtoacă nu este în funcție de mai bine de un an de zile.

    Ce s-a schimbat în această perioadă? Constat că lucrurile în Chișinău s-au înrăutățit: drumuri nemarcate și nereparate, deși au fost descoperite, lipsa de cadre didactice în școli și grădinițe, lipsă de muncitori în întreprinderile municipale, oamenii fug din structurile Primăriei, salarii neachitate la timp. Totodată, vedem blocarea proiectelor începute de Chirtoacă cum ar fi: termoizolarea, reparația infrastructurii orașului, lipsa unor proiecte noi pentru oraș, până și pentru terenurile de joacă aduse de primarul Chirtoacă socialiștii se bat ca să le instaleze pe unde vor ei fără nici o transparență pe sistem clientelar. Într-un cuvânt azi la Primărie este dezastru, ridicol și lipsă de viziune.

    T.: Aproximativ 10 ani fracțiunea liberalilor din CMC a avut susținerea Primarului. După plecarea lui Dorin Chirtoacă din Primărie, cum se descurcă fracțiunea? Ați simțit vreo diferență în activitate?

    I.C.: Fracțiunea la ora actuală, și eu personal, luptăm pe toate căile posibile să nu permitem ca lucrurile să se agraveze și mai mult, să aducem la cunoștința opiniei publice despre ce se întâmplă, venim și cu proiecte noi, însă din păcate nu sunt susținute de cele mai multe ori. Este adevărat că unii de prin Primărie, odată cu plecarea dl. Chirtoacă, foarte repede și ușor și-au schimbat „șleapca”, probabil este o caracteristică națională asta. Trecem și peste asta, vorba ceia: „Nu mor caii când vor câinii”.

    T.: În ce măsură fracțiunea pe care o conduceți a reușit să îndeplinească scopurile propuse pentru prima jumătate a acestui an?

    I.C.: Scopul nostru este, așa cum vă spuneam, să nu permitem agravarea lucrurilor și mai mult, să contribuim cu experiența noastră la împiedicarea dezastrului. De multe ori, să știți că, socialiștii și alții au trebuit să-și revadă pozițiile în urma intervenției noastre altfel putea fi și mai rău, din păcate…

    T.: În genere, ce proiecte aprobate de CMC le considerați de succes?

    I.C.: La ora actuală nu poate fi vorba de succes – succes a fost atunci când, împreună cu primarul Chirtoacă, am pus bazele dezvoltării orașului: transport electric fără fir și posibilitatea de conectare a localităților la acest transport, termoizolarea blocurilor, reparații de străzi, reparația infrastructurii de apă și canalizare, finanțarea suburbiilor cu milioane de lei în fiecare an și fără criteriu politic, scoaterea orașului din datorii, reformă în sistemul de plăți la agentul termic, asamblarea de troleibuze, reparații de școli și grădinițe – astea au fost și sunt proiecte de succes.

    T.: La ce proiecte lucrează în prezent fracțiunea PL?

    I.C.: Așa cum vă spuneam, să nu permitem ca lucrurile să se înrăutățească și mai mult – este prioritatea noastră nr. 1. Pe lângă asta am promovat proiectul privind achitarea electronică în transportul public – un lucru extrem de important pentru călători și pentru transportul urban, care ar scăpa de o sumedenie de probleme, inclusiv o mai bună gestiune a banilor proveniți din plățile pentru călătorii. Totodată, proiecte care țin de o mai bună dotare a școlilor și spitalelor cu necesarul pentru activitatea curentă, proiecte care țin de infrastructura orașului și de majorarea locurilor de muncă sunt printre prioritățile noastre.

    T.: Alegerile parlamentare au fost stabilite pe data de 24 februarie 2019. Vor afecta cumva aceste alegeri activitatea consilierilor municipali liberali și, în general, a CMC?

    I.C.: Vreau să cred că alegerile parlamentare nu vor afecta activitatea CMC, cel puțin pentru mine personal și fracțiunea noastră nu va însemna o piedică, din contra, o intensificare a lucrului. Până la urmă alegerile de orice tip sunt un exercițiu democratic, ele trebuiesc încurajate și nu trebuie privite sub nici o formă drept piedică.

    T.: În spațiul public, apar diverse speculații precum că alegerile locale ar putea fi desfășurate concomitent cu parlamentarele. Dvs. ce credeți despre acest lucru? Care ar fi cea mai bună soluție pentru alegerea primarului capitalei?

    I.C.: Pentru ca să aibă loc modificarea desfășurării (inclusiv vorbim și despre termene aici) a unor alegeri, trebuie să existe o motivație foarte bine argumentată politic și juridic, ori la ora actuală nu văd care ar fi aceasta. Și atunci intrăm în materia dreptului constituțional cu care nu te poți juca foarte ușor pentru că poate avea repercusiuni, inclusiv la nivel internațional. Prin urmare, nu văd drept realist un asemenea scenariu din punct de vedere practic, în schimb la nivelul Chișinăului putem avea, în urma alegerilor locale din 2019, nu un primar dar șase – unul general și cinci de sector, în locul actualilor pretori, inclusiv cu tot cu consilii de sector – asta mi se pare mai realist. Atunci cred că o să vedem fabula „racul broasca și o știucă” în aplicare, în toată splendoarea ei, din păcate.

    T.: Dvs., personal, ați decis dacă veți candida sau nu la următoarele alegeri: pe listă sau în circumscripție?

    I.C.: Sincer să fiu nu pot spune că am decis definitiv în această chestiune, dar recunosc că înclin înspre ideea de a candida pe o anumită circumscripție. Trebuie să vedem  toate circumstanțele politice care vor fi în aceste alegeri și dacă prezența mea va fi în beneficiul democrației și a oamenilor. Dacă face – mă implic, dacă nu – nu. Vreau să privesc cu maturitate politică și cu discernământul unor ani de zile aflați în politică, care îmi oferă o anumită experiență de care nu pot să nu țin cont în asemenea chestiuni.

    T.: Dar la alegerile locale generale pentru șefia capitalei intenționați să candidați sau PL va merge cu o altă candidatură?

    I.C.: Răspunsul meu este asemănător cu cel de mai sus – cred că asemenea chestiuni nu pot fi decise la repezeală, ele trebuiesc gândite în așa fel încât să vii cu un răspuns argumentat și tot timpul să ai puterea să pui interesul public mai presus de toate. Deși, recunosc, iertată să-mi fie ne-modestia, din ce văd că se petrece acum la Primărie, cred că aș avea mai multă viziune și inițiativă realistă decât ce este acum și acest lucru l-aș putea spune și despre alți colegi de-ai mei. Până una alta, avem de lucru în Consiliul Municipal Chișinău. Eu m-am născut în acest oraș, locuiesc în acest oraș și sunt aproape cu sufletul de tot ce se petrece în el și cu locuitorii lui.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com