• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Partidul Liberal condamnă ferm expulzarea din Republica Moldova a celor șapte profesori turci de la Liceul Teoretic Orizont

    Partidul Liberal condamnă ferm expulzarea din Republica Moldova a celor șapte profesori turci de la Liceul Teoretic Orizont

    07.09.2018  


    Partidul Liberal condamnă ferm expulzarea din Republica Moldova a celor șapte profesori de origine turcă de la Liceul Teoretic Orizont, viața cărora a fost pusă în pericol din cauza neglijenței sau relei intenții din partea organelor abilitate ale RM. Colaboratorii Serviciului de Informații și Securitate au încălcat grosolan procedura de reținere, percheziționare și ridicare, cu violarea normelor cu privire la libertatea și securitatea persoanelor, stipulate în convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte.
    La reținerea celor șapte profesori nu a fost prezentată încheierea judecătorului de instrucție cu privire la reținere și arest, a fost grav deteriorată proprietatea privată a persoanelor reținute, cărora nu li s-au explicat drepturile. În procesul reținerii celor șase cetățeni ai Turciei a fost încălcat art. 25 din Constituția RM, care stipulează că percheziționarea, reținerea sau arestarea persoanelor sunt permise numai în cazurile și în procedura prevăzută de lege, iar persoanele în cauză, inclusiv minorii reținuți au fost bruscați, hărțuiți și intimidați. În timpul reținerii, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), sub pretexte nefondate și neîntemeiate, a pus în pericol integritatea fizică și psihică a cetățenilor reținuți, inclusiv a minorilor, i-au expus pericolului de a fi expulzați în Turcia, unde, cu certitudine, îi așteaptă un proces inechitabil și un pericol iminent de tortură și tratamente inumane din partea autorităților turcești.
    Solicitarea Turciei, din ultimii 2 ani, de a închide Liceul Orizont, demonstrează o dată în plus faptul că profesorii din rețeaua acestei instituții erau vânați încă de atuci de autoritățile turce. Mai mult decât atât, în perioada 2016-2017, Guvernul RM a respins solicitarea de a închide instituția, dar astăzi autoritățile RM cedează presiunilor lui Igor Dodon. Este greu de crezut că toate aceste acțiuni au foat întreprinse fără acordul președintelui Parlamentului RM, Andrian Candu, tot el fiind și Vicepreședinte al PDM. 
    Astfel expulzarea profesorilor de origine turcă s-a făcut cu acordul binomului Plahotniuc-Dodon, care au sfidat inclusiv solicitarea de azil politic în RM, inițiind procedura legală, ceea ce, conform legislației, le asigură dreptul de a nu fi expulzați arbitrar. 
    Partidul Liberal cere Parlamentului RM să creeze de urgență o comisie parlamentară de anchetă pentru a elucida acest caz revoltător, care a pus în pericol viața a șapte persoanae de origine turcă și a lăsat o pată sumbră asupra Republicii Moldova.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com