• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu și Iurie Chirinciuc au participat la dezvelirea unui monument în memoria victimelor regimului comunist în localitatea Rădenii Vechi, Ungheni

    Mihai Ghimpu și Iurie Chirinciuc au participat la dezvelirea unui monument în memoria victimelor regimului comunist în localitatea Rădenii Vechi, Ungheni

    01.11.2015  

    Președintele Partidului Liberal, Deputatul - Mihai Ghimpu și Iurie Chirinciuc, Ministru în exercițiu al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, au participat astăzi, 1 noiembrie 2015, alături de locuitorii satul Rădenii Vechi, Ungheni, la dezvelirea unui monument în memoria victimelor regimului comunist, care a fost edificat în această localitate.

    Prezent la eveniment, Președintele PL, Mihai Ghimpu,  a declarat în fața celor prezenți:

    „Suntem astăzi aici, să comemorăm victimele regimului comunist. Pe timpul războiului mulți dintre conaționalii noștri au fost folosiți de regimul comunist, drept carne de tun, alții din cei care au supraviețuit au fost duși în Siberia, unde au fost împușcați, celor care au rămas aici le-au organizat foamete. Asta a fost soarta românilor-basarabeni în perioada comunistă”.

    Președintele Partidului Liberal a accentuat că nedreptatea încă sălășluiește pe acest pământ, ostașii sovietici au monumente impunătoare în toate colțurile republicii, iar cei care și-au iubit neamul, istoria, cultura, limba - sunt până astăzi nedreptățiți.

    „Nu putem construi un viitor, fără a ne cunoaște trecutul! Trebuie să avem demnitate și să conștientizăm că viitorul nostru este doar alături de statele europene! Copiii noștri nu trebuie să trăiască umilințele prin care au trecut părinții și buneii noștri. Partidul Liberal și-a asumat cea mai grea luptă - lupta pentru Adevăr și Dreptate! Noi am desecretizat arhivele KGB pentru ca să cunoască copiii cine le-a împușcat părinții, buneii, cine i-a turnat și de ce au fost deportați. Tot noi am înălțat monumentul din Gara Feroviară, datorită lui Dorin Chirtoacă, prim-vicepreședinte PL, în locul pietrei instalate de Gheorghe Ghimpu. Acest monument este un simbol ar durerii neamului nostru și este o dovadă că poporul nostru s-a ridicat din genunchi! Doar cunoscându-ne trecutul și conștientizând răul provocat de regimul totalitar comunism, vom putea merge înainte, spre o viață în bunăstare, alături de marea familie a popoarelor europene!", a spus Mihai Ghimpu.

    Iurie Chirinciuc, Președintele OTPL Ungheni, a mulțumit D-nei Primar, Vera Golan, pentru efortul depus la ridicarea acestei pietre comemorative și a îndemnat locuitorii satului să îngrijească de ea în aminterea celor care au avut de suferit din cauza regimului comunist.

    ”Sper că locuitorii satului Rădenii Vechi să nu treacă indiferenți pe lângă acest monument, pentru că aici este durerea neamului nostru. În prezent pe teritoriul raionului Ungheni, au fost dezvelite mai multe monumente în memoria victimelor regimului comunist. În mare parte acestea sunt dezvelite la inițiativa Partidului Liberal, pentru că noi cunoaștem cine suntem, prin ce am trecut, ce trebuie să ridicăm și pe cine să condamnăm. Tot noi am fost cei care am desecretizat arhivele despre cei deportați și omorâți în perioada comunistă, a menționat Iurie Chirinciuc.

    Monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu Părintele Antonie Telembici, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

    Serviciul de Presă al PL
    1 noiembrie 2015

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com