• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu a participat la Reuniunea Liderilor LIBSEEN care s-a desfășurat în orașul Sofia, Bulgaria

    Corina Fusu a participat la Reuniunea Liderilor LIBSEEN care s-a desfășurat în orașul Sofia, Bulgaria

    21.09.2015  

    Corina Fusu, Prim-vicepreședintele Partidului Liberal, a participat în perioada 17 – 19 septembrie la Reuniunea Liderilor LIBSEEN (Rețeaua Liberalilor din Europa de Sud-Est). Acest eveniment care s-a desfășurat la Sofia, Bulgaria a fost organizat cu sprijinul Mișcarii pentru Drepturi și Libertăți (MRF), Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) și Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF). Principalul subiect al întâlnirii a fost "Liberalismul – factorul calitativ nou pentru integrarea Europeană”. Liderii au avut ocazia să facă un schimb de opinii despre provocările Uniunii Europene, extinderea și integrarea țărilor din Sud-Estul Europei.

    Evenimentul a început joi, 17 septembrie, cu o discuție publică organizată de Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și a continuat cu Cina de Gală a Liderilor, la care au fost consemnați cei 25 de ani de activitate a fundației în Bulgaria. Directorul de proiect pentru Europa de Sud-Est al FNF, dl Daniel Kaddik a afirmat:Avem nevoie de o viziune nouă pentru Europa, iar liberalii sunt poate unicii care au această viziune”.

    Inaugurarea evenimentului, pe 18 septembrie, a fost oficiată de către dl Lyutvi Mestan - președinte al MRF, dna Vesna Pusic – președinte al LIBSEEN, Prof. Dr. Karl-Heinz Paque – Vice-președinte al Consiliului de administrație al FNF, dl Hans van Baalen – Membru al Parlamentului European, Vice-președinte ALDE Party și Sir Graham Watson - președinte al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE Party).

    În discursul său Sir Graham Watson a menționat: “Unul din rolurile principale ale liberalilor din Europa va fi să convingă creștin-democrații / conservatorii că regiunea Balcanilor este de bună-credință.

    Jean Claude Juncker trebuie să mediteze la faptul că atunci când afirmă că în următorii 5 ani nu va exista o extindere a UE, creștin-democrații europeni trebuie să reflecteze la acești 5 ani în care ei trebuie să se apuce de lucru pentru a-i sprijini pe acești membri la aderare. În caz contrar, ei riscă să  trădeze cauza europeană”.

    La rândul său, Hans van Baalen a subliniat: “Libertatea individului și piața liberă sunt mesaje care pot fi traduse și înțelese în orice limbă, respectiv implementate în orice țară. Noi, liberalii europeni, trebuie să devenim cât mai puternici, iar pentru aceasta avem nevoie de tehnici de campanie politică tot mai bune”.

    La reuniune au participat: July Minoves – Președintele Internaționalei Liberale, Rosen Plevneliev – Președintele Republicii Bulgaria, Lyutvi Mestan – Președintele MRF, Petras Austrevicius – Membru al Parlamentului European și Vice-președinte ALDE Group, Fernando Mauram - Membru al Parlamenului European și Vice-președinte ALDE Group, Călin Popescu-Tăriceanu – Președintele Senatului din România, Ilhan Kyuchyuk – Membru al Parlamentului European și alți lideri de partide, asociații liberale din Europa de Sud-Est.

    În cadrul panelului de discuție la tema Liberalismul – platforma politică și valorică pentru un nou model de extindere al UE, Sir Graham Watson a specificat: „Moldovenilor și macedonenilor nu trebuie să le fie furate speranțele, dar și economiile acumulate de-a lungul timpului. Noi avem nevoie de mesaje politice cât mai atrăgătoare în campania politică.

    Trebuie să facem ca educația să devină un subiect asociat și promovat de către liberali și nu de către social-democrați”.

    În acest context Corina Fusu a menționat: “Republica Moldova de 25 de ani e în tranziție, o tranziție marcată de o luptă dintre două mentalități, dintre doi vectori: vectorul proeuropean și vectorul prorusesc.

    Acum două luni am reușit să creăm AIE3, din care face parte și Partidul Liberal. Noi am acceptat alianța cu PLDM și PD din dorința de a păstra vectorul european, deoarece alegerile anticipate înseamnă revenirea la putere a partidelor prorusești.

    Situația politică e foarte complicată în contextul crizei financiar-bancare, a protestelor hibride care au loc acum, dar și pentru că avem o majoritate la limită.

    Republica Moldova are nevoie de stabilitate și dezvoltare, de aceea solicităm sprijinul liberalilor europeni. Alegerile anticipate înseamnă revenirea la putere a partidelor prorusești. ALDE Party ar putea discuta cu colegii de la PES și PPE ca să depună eforturi comune în consolidarea AIE3.

    Drept urmare, Hans van Baalen a subliniat: “Occidentul a beneficiat foarte mult după extinderea Uniunii Europene. Nu este adevărat că doar noii veniți în Uniunea Europeană au beneficiat de pe urma acestui proces. Macedonia este următoarea țară care se va integra în UE și noi, liberalii, trebuie să ne asigurăm că acest lucru va avea loc.

    Prietenilor din Moldova le putem spune că Moldova este o țară care va veni în familia UE. Eu nu vă pot comunica acum un termen exact, dar ceia ce știu deja acum, este că o să ne vedem acolo. Liberalii nu vor și nici nu trebuie să închidă frontierele”.

    Reuniunea Liderilor LIBSEEN a fost, de asemenea, o oportunitate pentru Comitetul de Coordonare, care s-a întâlnit din nou și a discutat despre  activitățile preconizate pentru anul viitor, precum și pe marginea mai multor subiecte care au intervenit de la ultima reuniune de la Ljubljana.

    La final, Directorul FNF pentru Europa de Sud-Est, Daniela Kaddik a conchis: “Vom continua să luptăm pentru libertate împreună”!

    Serviciul de Presă al PL
    21 septembrie 2015
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com