• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu, Ministra Educației, propune descentralizarea procesului de numire a managerilor instituțiilor de învățământ general

    Corina Fusu, Ministra Educației, propune descentralizarea procesului de numire a managerilor instituțiilor de învățământ general

    25.08.2015  

     

    Îmbunătățirea Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general

              Ministerul Educației al Republicii Moldova derulează, începând cu data de 17 august 2015, consultări publice pe marginea Regulamentului cu privire la organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general. Scopul acestor consultări publice este de a colecta, până la data de 1 septembrie 2015, propuneri și idei pentru îmbunătățirea mecanismului de concurs.

             Regulamentul a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 163 la data de 23 martie 2015. Prin urmare, teoretic a fost timp suficient pentru a asigura implementarea acestuia, daca fostul ministru și echipa sa și-ar fi facut datoria. Însă, până la data investirii noului ministru în funcție, Instrucțiunea tehnică cu privire la testarea candidaților în vederea obținerii certificatului de îndeplinire a standardului minim de competențe profesionale și manageriale în sistemul educațional, nu era aprobată. Nu erau, de asemenea, elaborate testele și nu a fost demarat nici un concurs.

            Mai multe entități independente, precum sunt Agenția Națională de Asigurare a Calității în Învățământul Profesional și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au fost create și la moment activează. În același timp, o altă entitate, Inspectoratul Școlar Național, se afla în proces de constituire, cu toate că Regulamentul de organizare și funcționare a fost aprobat încă în octombrie 2014. Abia o lună în urmă, a fost angajat Directorul instituției și, conform Hotărârii de Guvern nr. 898 din 27.10.2014, IȘN urmează să angajeze încă alte 45 de persoane.

    În situația creată, Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general, deleagă atribuțiile Inspectoratului Școlar Național Ministerului Educației. Or Codul Educației prevede descentralizarea învățământului general și delegarea atribuțiilor autorităților publice locale, prin urmare nu prevede alte atribuții pentru IȘN decât cele de evaluare, acreditare a instituţiilor şi de asigurare a calităţii în învăţământul general. Deci, calitatea de a selecta prin testare și de a evalua aceeași persoană sunt incompatibile.

             Codul Educației obligă prin art. 153 ca în termen de cel mult 6 luni de la data încetării contractelor individuale de munca, 23 Martie 2015, autoritățile cu competențe legale să  organizeze concursuri de ocupare a funcțiilor de director și director adjunct. Or conform Codului Educației, art. 21, autoritățile competente sunt Autoritățile Publice Locale.

             Educația este un proces național și nu copilul unei singure persoane, iar reforma trebuie făcută cu cap, în așa fel, încât să nu blocheze funcționarea sistemului. Este nevoie de evoluție în educație și nu de revoluție. Nimeni nu e în drept să pretindă că deține monopolul asupra educației copiilor noștri. Iar nervozitatea cauzată de restanțe și frustrări nu își au locul aici, căci oamenii au nevoie de soluții, de acțiuni, nu de văitat.

             Din prea mult zel s-au făcut o serie de pași care nu pot fi puși în practică. Acum este important să depășim etapa în care doar vorbim despre reforma în educație, ci să o facem cu și pentru beneficiarii ei. Doar așa vom moderniza educația în Republica Moldova.

             În primul rând, ministerul e operational, chiar dacă majoritatea șefilor de direcție, inclusiv vice-miniștrii și o bună parte a angajaților ministerului s-au aflat în concediu anual de odihnă.

             În momentul de față se lucrează asupra unei analize aprofundate a măsurilor care pot fi preluate din mandatul anterior, păstrând tot ce e bun, venind totodată și cu idei noi. În fond, fiecare minister e un mandat politic și activitatea se îndeplinește cu sprijinul respectiv: politicul nu poate fi desprins de administrativ, căci răspunderea față de oameni este comună.

             Reieșind din aceste considerente, Grupul de lucru pentru îmbunătățirea Regulamenului examinează posibilitatea legală și tehnică de desfășurare a concursului de către APL, dar care va include și testarea candidaților în vederea evaluării standardului minim de competențe profesionale și manageriale în sistemul educațional.  

            În data de 1 septembrie 2015 va fi lansată noua pagină web a Ministerului Educației.

            Progresul se realizează lucrând cu oamenii, nu împotriva lor. Invităm la discuții, în perioada imediat următoare, reprezentanți ai societății civile, ai profesorilor și experți străini pentru a contribui în așa fel, încât reforma să devină realitate.

    Sursa: Comunicat de Presă al Ministerului Educației
    25 august 2015
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com