• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul lui Mihai Ghimpu, Președintele PL la votarea Guvernului AIE III

    Discursul lui Mihai Ghimpu, Președintele PL la votarea Guvernului AIE III

    30.07.2015  

    Stimați cetățeni, stimați deputați!

    Astăzi este o zi importantă pentru Republica Moldova și, în special, pentru cetățenii Republicii Moldova. Astăzi R. Moldova va ieși din coma politică, economică și socială în care s-a aflat până acum și sper că va da startul unui nou început, dar, cel mai important, va da startul reformelor pentru oamenii simpli, cetățenii de rând care așteaptă de 20 de ani să simtâ valorile democratice ceea ce înseamnă guvernare pentru oameni, omul și legea prioritatea celor ce guvernează.

    Partidul Liberal a avut de luat o decizie foarte dificilă, o alegere pe care și-o asumă – imaginea Partidului sau viitorul european al republicii, ceea ce înseamnă o viață mai bună pentru omul de rând.
    Ultimele evenimente politice din republică ne-au dat de înțeles că asumarea actului guvernării înseamnă o imagine nu prea bună pentru partid, pe de altă parte, lipsa PL-ului din componența guvernării ar fi agravat și mai mult situația, cu atât mai mult că tot ceea ce s-a întâmplat până acum a fost după excluderea Partidului Liberal de la Guvernare.

    Noi am conștientizat cât de important este pentru republică să avem o majoritate proeuropeană și să continuăm cursul european, care a fost pus până acum la grea încercare. Noi am conștientizat că acest blocaj economic și politic poate fi depășit doar cu ajutorul partenerilor externi și doar cu prezenta PL la guvernare, de aceea am pus pe prim plan interesele cetățenilor, și nu imaginea partidului. După jaful secolului, consecințele au început să fie simțite – prețurile au crescut, alocațiile pentru dezvoltare au fost oprite, iar continuarea crizei ar putea duce la intărzierea plăților pensiilor și salariilor, unica sursă de existență pentru măritată cetățenilor.

    Formarea AIE-3 înseamnă continuarea vectorului european, înseamnă restabilirea încrederii cetățenilor în democrație și viitor european, dar, cel mai important, înseamnă că calea sigură sunt doar reformele fără de care nu putem depăși criza economică și politică în care ne aflăm. 
    Pe parcursul negocierilor pentru formarea Alianței am avut destule chestiuni contradictorii, lucru firesc, sunt 3 partide, fiecare cu programul său, dar programul Alianței este 1, motiv pentru care am încercat să ajungem la un compromis și să cumulăm în acest program prioritățile fiecărei părți componente ale Alianței.

    Totuși, așa cum am mai spus-o și anterior, prioritățile noastre sunt următoarele:
    1. Eradicare efectivă a corupției prin depolitizarea instituțiilor de drept, sectorului justiției;
    2. Creșterea economica, fără de care nu putem rezolva problemele sociale - pensii, salarii, locuri de muncă;
    3. Eradicarea sărăciei și creșterea nivelului de trai al cetățenilor prin implementarea reformelor.

    Partidul Liberal vrea o guvernare pentru oameni, preocupată de problemele lor și care să muncească pentru ei! Doar așa vom reuși să schimbăm lucrurile în bine, doar așa vom implementa reforme, doar așa ne vom apropia mai mult de realizarea obiectivului integrării naționale și europene.

    Noi am insistat, și sunt sigur că știți, de nenumărate ori să avem un Procuror European și Misiune Europeană în Justiție, pentru că așa, credem noi, putem lupta eficient împotriva corupției, iar, ulterior, vom combate sărăcia și vom putea asigura creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

    Subliniez, Partidul Liberal nu a renunțat la aceste priorități. Drept dovadă este faptul că am reușit ca în Acordul constituire a Alianței, semnat de cele 3 părți componente, să includem, citez: „Alianța stabilește ca prioritate imediată reforma Procuraturii în consultare cu Comisia Europeană și cu solicitarea delegării unei misiuni UE în domeniul justiției ”.  Astfel, organele de drept nu vor mai fi instrumente politice, ci vor acționa conform legii.

    În ceea ce privește numirea unui Procuror European, Partidul Liberal a avut o serie de discuții cu partenerii externi cărora le-am solicitat ajutorul. Din păcate, la moment, partenerii externi nu ne pot ajuta în acest sens. Noi, însă, vom continua să căutăm soluții și sperăm să găsim o metodă care ne-ar permite realizarea acestui obiectiv.

    De asemenea, țin să subliniez că ne-am asumat să facem lumină și asupra jafului secolului, care ne-a adus în criza economică de acum. Persoanele implicate să fie pedepsite conform legii, iar cele care au fost în funcții cheie și nu au întreprins nimic din varii motive – demise.

    Această Alianță nou formată și nou Guvern înseamnă o șansă de a aduce lucrurile pe calea corectă. Tind să cred că partidele membre componente ale Alianței vor fi la fel de responsabile, precum a fost, este și va fi Partidul Liberal. Doar o Guvernare corectă, cinstită, pentru oameni va putea readuce încrederea cetățenilor și va putea mișca lucrurile.

    Noi ne asumăm responsabilitățile și vom fi corecți, profesioniști și transparenți în ceea ce vom face, lucru pe care îl așteptăm și de la colegii noștri de Alianță. 

    E grea povara, dar nu există alta cale. Partidele sunt date pentru binele cetățenilor și nu pentru binele și confortul membrilor săi. Revenirea la guvernare deloc nu înseamnă că noi vom fi alții, câ vom tolera contrabanda, corupția, hoțiille, abuzurile celor ce dețin funcții, PL rămâne pe poziția sa sfântă și sănătoasă: guvernare pentru oameni si nu împotriva veții lor. Libertatea, adevărul, dreptatea și bunăstarea aparține tuturor cetățenilor!

    Și ultima, daca  nu ne pocăim unii și curățim tot răul adus oamenilor pentru a le face dreptate vor veni alții dar cu dreptatea lor, vom pierde și în plan personal și în plan național.

    Înainte stimați colegi, că înainte era mai bine, până la 28 iunie 1940.
    Să fie într-un ceas bun!

    Mihai GHIMPU, Președintele PL 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com