• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu E.S. Martha L. Campbell, Ambasador Interimar al SUA la Chișinău, Responsabilă pe Afaceri în cadrul Ambasadei SUA la Chișinău

    Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu E.S. Martha L. Campbell, Ambasador Interimar al SUA la Chișinău, Responsabilă pe Afaceri în cadrul Ambasadei SUA la Chișinău

    21.07.2015  

    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a avut astăzi, 21 iulie 2015, o întrevedere cu E.S. Martha L. Campbell, Ambasador Interimar al SUA la Chișinău, Responsabilă pe Afaceri în cadrul Ambasadei SUA la Chișinău, la sediul Partidului Liberal.

    În cadrul discuției au fost abordate mai multe subiecte importante și actuale pentru R. Moldova: situația din sistemul bancar, situația economică și politică, etapa la care se află negocierile pentru formarea unei Alianțe de guvernare, prioritățile de guvernare, implementarea reformelor ș.a.

    În discuție a fost adus și subiectul legat de întrevederea liderilor partidelor politice cu reprezentanții Băncii Mondiale, FMI, ambasadori și reprezentanți UE la Chișinău, despre care Mihai Ghimpu a menționat că „este în interesul cetățenilor să aibă loc astfel de întâlniri. Înainte, începând cu 2009, când am venit la guvernare, aveam deseori întrevederi comune cu ambasadori, parteneri externi, iar acest lucru este important, pentru că orice întâlnire de acest fel responsabilizează guvernarea și confirmă încrederea cetățenilor că suntem pe calea corectă”.

    Făcând referire la negocieri, Mihai Ghimpu a subliniat: „Negocierile au avansat. Deja aproape toate lucrurile sunt puse la punct. Urmează să mai revenim asupra celor discutate și să semnăm cât de curând Acordul de constituire a Alianței.”

    Un subiect important care a fost discutat se referă la situația din sistemul bancar din Republica Moldova, despre care Președintele PL a subliniat: „Furtul miliardului nu doar că a cauzat o criză în sistemul bancar, dar este și o problemă politică, întrucât mulți cetățeni și-au pierdut încrederea în partidele proeuropene. Trebuie să găsim cine sunt persoanele implicate și să fie trași la răspundere cei care se dovedesc a fi vinovați, în caz contrar, cetățenii vor pierde definitiv încrederea în partidele proeuropene și în democrație, iar la următoarele alegeri, prin vot democratic, partidele pro-ruse vor profita de aceasta dezamăgire.”

    Ambasadorul Interimar al SUA la Chișinău, E. S. Martha L. Campbell, a menționat că „SUA, dar și partenerii internaționali vor o investigație cât mai largă și profundă asupra crizei bancare din republică, pentru a determina cine a fost implicat, unde sunt acum banii și dacă pot fi recuperați și ce instituții politice și regulamente trebuie schimbate pentru a evita aceasta situație fără precedent in viitor.”

    Mihai Ghimpu a subliniat că Partidul Liberal consideră că fenomenul corupției, care este una din marile probleme ale republicii, trebuie să fie diminuat, iar pentru a lupta împotriva lui avem nevoie de reforme adevărate în justiție: „Noi, liberalii, optăm în continuare să avem Procuror European și Misiune Europeană în Justiție. În acest sens, ne-am consultat cu mai mulți reprezentanți UE la Chișinău, cu ambasadori, să vedem cum putem realiza acest lucru. Deocamdată nu avem o soluție clară, dar continuăm să solicităm ajutor pe această problemă partenerilor externi de dezvoltare. Cert este faptul că fără justiție corectă, nu vom putea face reforme și nu vom putea lupta cu corupția.”

    În context, Mihai Ghimpu a solicitat și ajutorul Ambasadorului Interimar al SUA la Chișinău să se consulte dacă pot ajuta Republica Moldova în problema numirii unui Procuror General din afară.

     

    La sfârșitul întrevederii, Mihai Ghimpu a mulțumit E.S. Martha L. Campbell pentru ajutorul acordat de SUA cetățenilor republicii și a subliniat că datorită susținerii acordate de SUA și UE, Republica Moldova își menține vectorul european și calea sa democratică de dezvoltare.


    Serviciul de presă al PL

    21 iulie 2015 

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com