• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Unica șansă pentru ca în republică să se schimbe lucrurile în bine este continuarea cursului european

    Mihai Ghimpu: Unica șansă pentru ca în republică să se schimbe lucrurile în bine este continuarea cursului european

    14.07.2015  

     

    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a avut astăzi o întrevedere cu Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova, la sediul Partidului Liberal.

    În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte actuale și importante pentru Republica Moldova și viitorul european al acesteia: situația politică și economică, negocierile cu privire la crearea unei majorități Proeuropene și a formării unui nou Guvern, necesitatea implementării reformelor, necesitatea numirii unui Procuror European independent și formării unei Misiuni Europene în Justiției care vor eficientiza lupta împotriva corupției.

    Mihai Ghimpu a vorbit cu Ambasadorul României despre cum decurg negocierile pentru crearea unei majorități parlamentare proeuropene: „Am avut mai multe discuții. Până acum, negocierile sunt pozitive, dar nu putem încă vorbi despre lucruri concrete. Cert este faptul că cetățenii republicii trebuie să simtă că viața lor se schimbă în bine, avem nevoie de reforme eficiente, pentru că doar așa putem vorbi de o continuitate a cursului european. Pentru noi, liberalii, este important ca oamenii simpli să vadă schimbări, iar guvernarea să muncească pentru cetățeni, nu pentru interese personale sau de grup.”

    De asemenea, Președintele PL a menționat că în cadrul negocierilor a fost abordată și problema alegerii Președintelui R. Moldova: „Faptul că suntem acum în aceeași situație de a nu avea suficiente voturi pentru alegerea Președintelui este din cauza că nu a fost schimbat mecanismul alegerii Președintelui republicii, deși PL-ul a vorbit despre această problemă de când a fost creată AIE-1.  Sperăm că acum vom soluționa pe termen lung problema în cauză, pentru a evita eventualele blocaje pe viitor.”

    Mihai Ghimpu a vorbit și despre situația critică în care se află Republica Moldova: „Partidul Liberal conștientizează ce înseamnă să-ți asumi actul guvernării, în situația în care R. Moldova nu mai are acel sprijin politic și financiar din exterior. Pe de altă parte, ne dăm seama și de ce s-ar putea întâmpla în cazul care PL nu participă la actul guvernări: R. Moldova va devia de la parcursul său european, situație mult mai gravă, chiar fatală pentru noi. De aceea, pentru PL, în cazul dat, contează mai mult viața oamenilor, care poate fi schimbată doar prin reforme, și viitorul european – lucruri realizabile doar printr-o guvernare cu PL.”

    În cadrul întrevederii, Mihai Ghimpu a reiterat poziția Partidului Liberal de a avea un Procuror European și Misiune Europeană în Justiție: „Trebuie să găsim un mecanism eficient de luptă împotriva corupției, pentru că dacă nu vom combate corupția, nu putem avea garanția că banii sunt gestionați corect, iar reformele vor fi mimate, ceea care nu trebuie să se mai întâmple.”

     

    Serviciul de presă al PL

     

    14 iulie 2015

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com