• Abonare la noutăţi
      

  vezi mai mult

  Declarația PL cu privire la intenția PAS de a partaja funcții cu BECS și ȘOR
  27.07.2021     
  Partidul Liberal condamnă declarația lui Vladimir Putin
  21.07.2021     
  9 ani fără Leonida Lari
  11.12.2020     
 • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina FUSU și Gheorghe BREGA, deputați PL, s-au întâlnit cu delegația membrilor Comisiei pentru Afaceri UE din Parlamentul Estoniei

  Corina FUSU și Gheorghe BREGA, deputați PL, s-au întâlnit cu delegația membrilor Comisiei pentru Afaceri UE din Parlamentul Estoniei

  29.10.2014  

  Astăzi, deputații din Parlamentul RM din cadrul grupului de prietenie cu Estonia s-au întâlnit cu delegația membrilor Comisiei parlamentare pentru Afaceri UE din Estonia. Delegația Estoniană a fost reprezentata de  Kalle PALLING, Șeful Delegației, Președintele Comisiei pentru Afaceri UE, Partidul Estonian al Reformei, Marianne MIKKO, Președinta Grupului de prietenie cu Moldova, Vicepreședinta Comisiei, Partidul Social Democrat,  Liisa-Ly PAKOSTA, membră a Comisiei, Uniunea Pro Patria și Res Publica,  Teele VARES, secretariatul Comisiei și Raul TOOMAS, Reprezentantul Estoniei în Moldova.

  În cadrul acestei întrevederi,  Corina Fusu a mulțumit Republicii Estonia pentru sprijinul permanent acordat Republicii Moldova întru promovarea democrației și valorilor europene și a menţionat că țări precum România, Germania, Suedia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia  sunt avocați fermi ai parcursului european al R. Moldova pentru aderarea la UE.

  Corina Fusu s-a referit şi la vizita de lucru pe care PL a efectuat-o în orașul Tallin, la invitaţia Partidului Reformei din Estonia, care este unul dintre cele mai importante și puternice partide din Estonia. Datorită acestuia, Estonia a aderat la NATO și UE și a fost inclusă în spațiul Schenghen, a adoptat moneda Euro,  și-a modernizat fundamental economia și alte sectoare ale vieții, a ajuns pioner al Guvernării Electronice, devenind, astfel, cea mai euro-integrată țară din arialul Europei de Nord. „Republica Moldova ar putea urma experienţa Estoniei şi în scurt timp ar putea deveni un stat al valorilor euro-atlantice, cu condiţia ca PL să devină leader în următoarea guvernare pro-europeană" - a menționat Corina Fusu.

  D-na Fusu a vorbit și despre faptul ca PL este  unicul partid din Republica Moldova care promovează aderarea la UE, de rând cu aderarea la NATO, în timp ce celelalte partide aplică o politică rezervată față de blocul nord-atlantic. „PL militează pentru abolirea neutralității viciate a Republicii Moldova și aderarea într-un orizont de timp mediu la NATO, ca unic scut de apărare a RM de eventuala agresiune a Federației Ruse, situație tot mai elocventă, după agresiunea Federației Ruse în Ucraina. Vom insista pe implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului NATO-Republica Moldova, actualizat, și pe informarea veridică a populaţiei privind rolul şi importanţa NATO în procesul de democratizare a Republicii Moldova", a mai accentuat D-na Fusu.

  În intervenţia sa, Gheorghe Brega  s-a referit la faptul că Federaţia Rusă ţine ostatică RM, nu doar prin prezenţa Armatei Ruse pe teritoriul său, ci şi prin manipularea opiniei publice cu ajutorul mass-media ruseşti și prin finanţarea anumitor pardide politice care promovează aderarea la inexistenta Uniune Vamală. 

  Kalle PALLING, şeful Delegației, a adus la cunoştinţă faptul că  în data de 4 noiembrie, Parlamentul Estoniei urmează să ratifice Acordul de Asociere (AA) între  RM şi UE, devenind astfel cel de-al șaptelea stat din UE care a ratificat AA, reiterând susținerea cursului european al Republicii Moldova. Totuși, aderarea la UE este imposibilă fără eradicarea sărăciei și corupției, înfăptuirea reformelor structurale, respectarea drepturilor omului.

  Marianne MIKKO a ținut să felicite cetățenii RM pentru că limba română a fost declarată limbă oficială a statului, acesta fiind un prim pas pentru a reduce influența rusă. „Cetățenii trebuie să înțeleagă că UE învestește în consolidarea statului de drept și infrastructură, iar Federația Rusă corupe elitele politice şi cetăţenii RM", a menționat D-na Marianne MIKKO .

  În final, Corina Fusu și-a exprimat speranța că după alegerile din 30 noiembrie, concepţia  geopolitică a  partidelor RM să fie înlocuită cu afirmarea definitivă a cursului european pentru Republica Moldova.


  Serviciul de presă al PL

  29 octombrie 2014

   

   

   

   
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2022 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori: 6609322  | ieri: 2768 |  azi: 2578 |  online: 183     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 23-26-89, 24-35-69, 22-80-97
Fax: +(373 22) 22-80-97