• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  La Ciocâlteni, Orhei, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului comunist

    La Ciocâlteni, Orhei, a fost inaugurat un monument în memoria victimelor regimului comunist

    12.07.2014  
    Mai multe monumente au fost ridicate în diferite localități în memoria victimelor deportărilor regimului comunist datorită proiectului „Un monument pentru fiecare sat”, inițiat de Mihai Ghimpu, Președintele PL, încă din perioada când îndeplinea funcția de Președinte Interimar al R. Moldova. Astăzi, 12 iulie 2014, un astfel de monument a fost inaugurat și la Ciocâlteni, Orhei. La eveniment au participat locuitori ai satului Ciocâlteni, victime ale deportărilor, rude ale victimelor, dar și lideri ai Partidului Liberal – Lilian Carp, Vicepreședinte PL, Președintele Organizației Teritoriale PL Strășeni,  Sergiu Miron, Președintele Organizației Teritoriale PL Orhei, Roman Boțan, Viceprimarul orașului Orhei din partea PL și Zoia Jalbă, Vicepreședintă a Organizației Femeilor Liberale.

    „Memoria celor care au fost deportați de către regimul comunist trebuie să o păstrăm vie printr-un monument, deoarece în acest sat au fost deportați foarte mulți oameni gospodari, patrioți, oameni care-și iubeau neamul. Acest monument a fost ridicat sub egida Partidului Liberal, la inițiativa Președintelui PL Mihai Ghimpu, iar asemenea monumente sunt ridicate în mai multe localități din întreaga republică. E datoria noastră să cinstim memoria celor care nu mai sunt cu noi și care n-au avut nicio vină!” – a menționat Vicepreședintele or. Orhei, Roman Boțan.  

    Lilian Carp, Vicepreședinte PL, a accentuat că în acest an s-au împlinit 73 de ani de la primul val de deportări, 65 de ani de la al doilea val și 63 de ani de la cel de-al treilea val de deportări ale regimului comunist. „Chinul nostru a înceeput, de fapt,  din 1812. De mai mult de 200 de ani, indiferent de faptul cum s-a numit acest imperiu - fie țarist,fie sovietic, stalinist sau astăzi regim putinist, Rusia are aceeași politică imperialistă. Ea nu se împacă cu gîndul că oamenii pot trăi liberi, singuri pot să-și ia soarta-n mâini și să decidă ce vor să facă, cum vor să trăiască. Noi trebuie să ne cunoaștem trecutul pentru ca să ne putem construi un viitor sigur și european!”, a mai declarat Președintele OT PL Strășeni, Lilian Carp.

     Zoia Jalbă, prezentă la eveniment, a menționat că  „lacrimile din acel tren al durerii încă nu s-au uscat. Nu avem dreptul să uităm și să ignorăm această pagină de durere din istoria noastră”. Dânsa a rugat localnicii ca să pună câte o floare la acest monument ori de câte ori vor trece pe lângă el, „poate prin acea floare o să ștergeți o lacrimă din acel tren al morții”.

    Monumentul a fost sfințit de preotul din localitate, care a ținut și o slujbă de pomenire a celor care nu au supravețuit chinurilor și ororilor regimului comunist.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    12 iulie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com