• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii au vizitat Estonia la invitația Guvernatorului Lääne-Viru County, Dl Einar Vallbaum

    Liberalii au vizitat Estonia la invitația Guvernatorului Lääne-Viru County, Dl Einar Vallbaum

    09.07.2014  
    O delegație a Partidului Liberal a vizitat Estonia în perioada 30 iunie – 5 iulie, la invitația Guvernatorului Lääne-Viru County, Dl Einar Vallbaum.
    Delegația a fost reprezentată de 50 de membri din Organizațiile Teritoriale ale PL Criuleni, Dubăsari, Strășeni, Ialoveni, Bălți și Chișinău.

    Scopul acestei vizite, al cărui program a fost organizat de către Guvernatorului Lääne -Viru County, Dl Einar Vallbaum, care a însoțit delegația pe durata întregii vizite, a fost de a prezenta aspecte referitoare la funcționarea democrației interne a Estoniei, în special în domeniul educației, culturii, medicinii, business-ului, etc.  
    În programul vizitei au fost incluse și discuții cu mai mulți oficiali din regiunea Rakvere, precum Guvernatorul Lääne-Viru County, Dl Einar Vallbaum, primarul de Someru, Dl Peep Vassiljev, directorul Spitalului Rakvere, Dl Ain Suurkaev, dar și specialiștii din Guvernul Lääne-Viru County.

    În cadrul vizitei regiunii Lääne -Viru County, liberalii au vizitat Școala Profesională din Rakvere unde au văzut cum pot fi pregătiți buni specialiști în toate domeniile, dacă instituția de învățământ este dotată corespunzător cu utilajul necesar. Participanții au vizitat, de asemenea, Primăria Someru, o școală din Someru, Spitalul Rakvere, dar și o o fermă modernă de cornute. Astfel, membrii delegației au avut posibilitatea să discute cu conducerea municipalității, conducerea regiunii, dar și cu profesori și medici estonieni.

    Primarul comunei Someru, Peep Vassiljev a însoțit liberalii la un centru multifuncţional, construit recent cu sprijinul fondurilor europene. Centrul are o suprafaţă de peste o mie de metri pătraţi. În afară de primărie, acolo mai există un centru de activităţi şi odihnă pentru tineri, şi altul pentru persoanele în etate, de asemenea acolo se află și o bibliotecă, o sală pentru sport etc. Clădirea, construită după un proiect elaborat de studenţii unei facultăţi de arhitectură din Tallinn, se încălzeşte cu energia termică acumulată din sol printr-o reţea de ţevi îngropate la o adâncime de peste un metru şi stocată sub podeaua încăperilor.
    De asemenea, a fost vizitată o întreprindere de producție “OG- Elektra”, care are o rețea de peste 40 supermarket-uri în Estonia, în Lituania și Letonia, dezvoltată prin fonduri europene.

    Liberalii au vizitat și sediul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Estonia, unde avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia, Dl Victor Guzun. În discursul său, Dl Ambasador Victor Guzun a menționat cât este de importantă preluarea unor proiecte de dezvoltare în diverse domenii de către membrii delegației și implementarea acestora în localitatea natală. Astfel încât tot mai mulți cetățeni din Republica Moldova să cunoască și să se bucure de bunuri și servicii europene. Să simtă acasă cultura și valorile europene, să contribuie la dezvoltarea locală prin modernizarea școlilor, spitalelor, dezvoltarea business-ului, serviciilor de îngrijire a bătrânilor, crearea centrelor de educație pentru tineret, etc.

    O atenție deosebită a fost acordată și monumentelor culturale și istorice ale  poporului estonian. Liberalii au vizitat și orașul vechi Tallinn, Conacul boieresc Palmse, Castelul Rakvere, Centrul cultural din orașul Kunda, etc.

    De mai mulţi ani, judeţul Rakvere s-a înfrăţit cu raionul Criuleni, iar guvernatorul Einar Vallbaum și alţi demnitari fac tot posibilul pentru consolidarea relaţiilor economice şi culturale dintre Estonia şi Republica Moldova, înregistrând, potrivit afirmaţiilor ambasadorului, rezultate evidente.
    Amintim că Guvernatorul Einar Vallbaum a fost decorat pentru merite deosebite în consolidarea relaţiile economice şi culturale dintre Republica Estonia şi Republica Moldova, cu "Ordinul de Onoare".

    În cadrul acestei vizite, membrii delegației au văzut şi auzit multe lucruri care demonstrează schimbările benefice radicale ce s-au produs în Republica Estonia în ultimul deceniu, după integrarea acesteia în Comunitatea Europeană.

    În una din zile, liberalii au mers în Capitala Suediei, orașul Stockholm,  unde au vizitat principalele obiective turistice precum: Palatul Regal, Palatul Drottningholm, Muzeul Vasa, Muzeul Skansen, Gamla Stan, Teatrul Dramatic Regal Stockholm, etc.

    Vizita a fost organizată de către Oleg Ogor, Președintele Organizației Teritoriale PL Criuleni.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    9 iulie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com