• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  INAUGURAREA MONUMENTULUI ÎN MEMORIA DEPORTAȚILOR REGIMULUI TOTALITAR COMUNIST DIN LOCALITATEA COSTULENI, UNGHENI

    INAUGURAREA MONUMENTULUI ÎN MEMORIA DEPORTAȚILOR REGIMULUI TOTALITAR COMUNIST DIN LOCALITATEA COSTULENI, UNGHENI

    07.07.2014  
    În localitatea Costuleni a fost inaugurat duminică, 6 iulie 2014, monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului totalitar comunist. La ceremonia de inaugurare au participat Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședintele Partidului Liberal, Primar General al mun. Chișinău, Octavian Țâcu, sportiv, profesor de istorie, Iurie Chirinciuc, Președintele Organizației Teritoriale PL Ungheni, mai mulți invitați din diferite localități din Ungheni, victime ale deportărilor sau rude ale victimelor și localnici. Acest monument face parte din proiectul “Un monument pentru fiecare sat”, care a fost lansat de Mihai Ghimpu, Președintele PL, încă din perioada când exercita funcția de Președinte Interimar al Republicii Moldova. Iar până în prezent, datorită Partidului Liberal,  au fost construite mai multe monumente în localitățile în care există victime ale regimului comunist.

    „Acum, locuitorii din Costuleni vor avea unde aprinde o lumânare și depune flori pentru a-i comemora pe cei care au suferit din cauza regimului comunist” – a accentuat Iurie Chirinciuc, Președintele Organizației Teritoriale PL Ungheni, care mai menționat că monumentul instalat la Costuleni este primul în raionul Ungheni, dar nu și ultimul.
    Iurie Chirinciuc le-a mulțumit consătenilor săi pentru aportul adus de fiecare în parte la ridicarea sfântului monument, în mod special familiei Țâcu, care a depus efort pentru întocmirea listei persoanelor deportate.

    „Am fost onorat să fac parte din Comisia pentru studierea crimelor comunismului, creată prin Decret Prezidențial de Mihai Ghimpu în 2010. Am avut marea ocazie nu numai să ating dosarele celor represați de KGB-ul sovietic, dar am avut enorma oportunitate să le răsfoiesc. Am rămas șocat să văd cum frate pe frate și vecin pe vecin s-au turnat la securitate. Partidul Liberal și-a asumat misiunea grea de a lupta pentru identitatea națională, pentru adevăr istoric, pentru limbă, alfabet și luptăm consecvent pentru eliminarea consecințelor nefaste ale regimului comunist. Veșnică memorie eroilor care au avut de suferit pentru că-și iubeau neamul, limba, cultura și tradițiile!  Noi trebuie să avem grijă ca populația Republicii Moldova să cunoască adevărul. Este o datorie a fiecărui cetățean ca să ne cunoaștem trecutul, pentru că fără trecut, nu există viitor” -  a menționat Octavian Țâcu.

     Dorin Chirtoacă a menționat că Partidul Liberal are obligația și misiunea sfântă de a aduce adevărul în fiecare casă, mergând doar înainte. Prim-vicepreședintele PL le-a mulțumit localnicilor din Costuleni, veniți în număr mare, pentru că nu au uitat de tragedia neamului românesc.
    „Vă chem să luptăm pentru dreptate până la capăt, iar dacă pe acest pământ va triumfa dreptatea și adevărul, le vom face, rând pe rând, și pe celelalte. Popoarele care se respectă își comemorează și cinstesc înaintașii și eroii, iar popoarele ce nu se respectă – trăiesc în lașitate și minciună. Vă îndemn să cinstim memoria tuturor care au plecat în lumea celor drepți, acesta e puținul pe care îl putem face astăzi pentru suferințele îndurate de buneii și părinții noștri în acei ani! Fiecare cetățean trebuie să cunoască istoria tragică a poporului nostru, iar această misiune grea ne-am asumat-o noi, liberalii. Noi ne cunoaștem trecutul și vom continua să luptăm pentru adevărul istoric, pentru dreptatea acestui popor care a suferit prea mult și care merită să-și construiască un viitor european” – a menționat Dorin Chirtoacă.

    La final, Primarul General al capitalei i-a mulțumit Dlui Iurie Chirinciuc pentru efortul depus pentru ca să fie înălțat acest monument în Costuleni.

    Monumentul a fost sfințit de un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu Părintele Antonie Telembici, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

    Partidul Liberal amintește că alte câteva monumente au fost ridicate în memoria victimelor regimului comunist de ocupație. Sâmbătă, la Camenca, Glodeni, a fost inaugurat un monument în memoria celor deportați, iar duminică, 6 iulie 2014, au fost dezvelite monumente la Vălcineț(Călărași) și Ordășei(Telenești).


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    7 iulie 2014




Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com